Ουκρανία: Πρόωρες Προεδρικές εκλογές

Εισαγωγή συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και εκλογές

Πρόωρες προεδρικές εκλογές, την έναρξη διαδικασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την επαναφορά του Συντάγματος του 2004 που προβλέπει περιορισμένες προεδρικές εξουσίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Νωρίτερα, oι Ευρωπαίοι κάλεσαν σε συνεννόηση, λέγοντας πως η κατάσταση είναι «λεπτή και όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς». Όπως αναφέρει το Associated Press, η αντιπολίτευση συνεχίζει τις διαβουλεύσεις και ακόμη δεν έχει αντιδράσει επισήμως.

Ο ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται στο Κίεβο συναντώνται με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και με εκπροσώπους των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter o γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Κρίσιμη στιγμή για τη συμφωνία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Όλες οι πλευρές πρέπει να θυμούνται ότι ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι 100% ικανοποιητικός για όλους» έγραψε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

Ο πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τρουσκ, αναφέρει ότι είναι ακόμη πολύ μακριά μία συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης και προειδοποιεί ότι δεν είναι απίθανο «να πραγματοποιηθεί το χειρότερο σενάριο». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το νέο Σύνταγμα της χώρας προγραμματίζεται να καταρτιστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

You may also like

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ