Ουκρανία: αλλαγή σελίδας

Ελεύθερη η Γιούλια Τιμοσένκο, μεταβατικός Πρόεδρος ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ

Προθεσμία να καταλήξουν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, έως την Τρίτη έδωσε στους βουλευτές ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, στενός συνεργάτης της Τιμοσένκο, στον οποίο ανατέθηκαν προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου της χώρας μετά την αποπομπή Γιανουκόβιτς. Ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο χθες με προορισμό τη γενέτειρά του στα ανατολικά της χώρας από όπου κατήγγειλε ότι «ένα πραξικόπημα» βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια ώρα ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα διέταξε την προσαγωγή του προκατόχου του και του πρώην υπουργού Εσόδων. Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις του Σαββάτου, το κέντρο του Κιέβου που τους τελευταίους τρεις μήνες είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης, φαίνεται σήμερα να ξαναβρίσκει τους ρυθμούς του. Υπενθυμίζεται ότι η διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών έχει οριστεί για την 25η Μαϊου.

«Παρακολουθούμε συνεχώς τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία σε συνεργασία με την ‘Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν ‘Αστον» δήλωσε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι είναι τώρα όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο, να αναλογιστούν όλοι οι παράγοντες της Ουκρανίας την ιστορική τους ευθύνη, για την υιοθέτηση, συναινετικών και δημοκρατικών λύσεων που θα εξασφαλίσουν την επιστροφή στην ομαλότητα.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή για τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων Ολεκσάντερ Κλιμένκο και του πρώην γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Πσόνκα. Ο Ολεχ Μαχνίτσκι που εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι “μια έρευνα έχει αρχίσει και μια ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα εργάζεται για τη προφυλάκιση των προσώπων αυτών προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη”.

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ δήλωσε επίσης στο κοινοβούλιο ότι η αστυνομία συνεργάζεται με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για τη διεξαγωγή έρευνας “σοβαρών εγκλημάτων κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαπράχθηκαν από πρώην αρχηγούς του κράτους”.

Η Γαλλία χαιρετίζει την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμόσενκο και απευθύνει έκκληση για τη διατήρηση της ηρεμίας στην Ουκρανία, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα από την Κίνα όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.Ο Λοράν Φαμπιούς μετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις του Κιέβου οι οποίες κατέληξαν στη σύναψη συμφωνίας στο τέλος της εβδομάδας ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία. Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών στη χώρα.

You may also like

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ