«Ολική επαναφορά των εργασιακών σχέσεων»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
474

«Στρατηγικής σημασίας επιχειρησιακή παρέμβαση» χαρακτήρισε τα σύγχρονα προγράμματα πληροφορικής και επικοινωνιών με τα οποία εξοπλίζεται το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν στην απλούστευση των διαδικασιών του ΣΕΠΕ, ώστε «να ξεπεραστούν τα εμπόδια της πολυπλοκότητας και της γεωγραφικής διασποράς, τα οποία αποτελούν και τα σημαντικότερα προβλήματα της Επιθεώρησης Εργασίας».

Βασικός στόχος της μεταρρύθμισης, είναι ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και ο περιορισμός της αδήλωτης εργασίας, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

«Θα πρέπει να μην θεωρούμε πολυτέλεια ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την καθημερινότητα των εργαζομένων και αφορούν τα θέματα της ασφάλειας εργασίας και της υγείας. Συνηθίσαμε τα χρόνια του Μνημονίου αυτές τις έννοιες να τις θεωρούμε εν πάση περιπτώσει περιττές, αλλά δεν είναι έτσι» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ύψους των προστίμων που επιβάλλονται σήμερα για την αδήλωτη εργασία, και φθάνουν τα 10.500 ευρώ, ο κ. Σκουρλέτης, εμφανίστηκε ανοικτός σε ενδεχόμενες αλλαγές, μετά από διάλογο, «ώστε ο έλεγχος να είναι αποτελεσματικός, χωρίς όμως να γίνεται εξοντωτικός» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν στη συνέντευξη στελέχη του ΣΕΠΕ, το 20% των προστίμων που επιβάλλονται εξοφλούνται με την προβλεπόμενη έκπτωση του 30% του ύψους του προστίμου, ενώ τα υπόλοιπα «επιλύονται στα δικαστήρια ή καταλήγουν στον κάλαθο των ανεξόφλητων οφειλών».

Εν συνεχεία ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε «στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους χώρους εργασίας, στην αγορά εργασίας μετά τις εκλογές».

«Καθημερινά πληροφορούμαστε» πρόσθεσε «ότι υπάρχει ένα μπαράζ και μια προσπάθεια από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις ενόψει των αλλαγών που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνησή μας στα ζητήματα που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις και αναφέρομαι στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, υπάρχει μια προσπάθεια η οποία θα έλεγα ότι κινείται στα όρια μιας καταχρηστικής ερμηνείας του νόμου, μια προσπάθεια εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν υπό άλφα συνθήκες να μεταταγούν στο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Θα ελεγχθούν αυτές οι περιπτώσεις. Και θέλουμε να καλέσουμε, χωρίς να υποκαθιστούμε τον ρόλο των συνδικάτων σήμερα τους ίδιους τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε αυτές τις προσπάθειες» σημείωσε και τόνισε, ότι εντός του Μαρτίου θα κατατεθεί νομοσχέδιο «το οποίο θα αποκαθιστά το κύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα δίνει φωνή στους ίδιους τους εργαζόμενους».

Με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο, αποκαθίστανται και οι αρμοδιότητες του ΟΜΕΔ, ενώ θα καταργείται η έκτης πράξη του 2012 του υπουργικού συμβουλίου με την οποία μεταξύ άλλων παγώνουν οι τριετίες περιορίζεται η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, ενώ το ύψος του κατώτερου μισθού καθορίζεται μονομερώς από την κυβέρνηση. Σε ότι αφορά το όριο των ομαδικών απολύσεων θα επανέλθει στα προ του μνημονίου επίπεδα.

Για το θέμα της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε, ότι οι αλλαγές αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2016 μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

You may also like

Από σήμερα, τα δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

 Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη,