Οι βουλευτές μας θα ψηφίσουν στο σύνολο τους τη συμφωνία

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
449

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στην εφημερίδα «Αγορά» και τον Δημήτρη Αλειφερόπουλο.

Η κυβέρνηση συζητά την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και με ποιες προϋποθέσεις;

H κυβέρνηση επιδιώκει μια λύση που θα προβλέπει απομείωση του χρέους, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμιά περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θέλουμε μια συμφωνία που να προβλέπει φορολογικά μέτρα με αναδιανεμητικό χαρακτήρα καθώς και την επαναφορά της ρύθμισης στη αγορά εργασίας. Μια συμφωνία που θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα για τα επόμενα χρόνια και θα επιτρέψει στην κοινωνία να αναπνεύσει. Αν διασφαλίσουμε το περιεχόμενο που προανέφερα, η τεχνική μορφή που θα πάρει η συμφωνία, είναι αντικείμενο συζήτησης. Το βασικό όμως είναι το περιεχόμενο.

Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να έχει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά. Πρώτον να μην ενισχύει τον κύκλο της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης, δηλαδή να μην εμπεριέχει νέα μέτρα λιτότητας που μεταφέρουν τα βάρη σε αυτούς που έδω και χρόνια πληρώνουν το μάρμαρο. Δεύτερον να διασφαλίζει το τέλος της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, ώστε από την επόμενη να σηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Θα αρκούσε για να κλείσει η συμφωνία μια απλή αναφορά-υπόσχεση των εταίρων για το ζήτημα του χρέους ή πρέπει να υπάρχει αναλυτική και δεσμευτική πρόταση χρονικά προσδιορισμένη;

Από το 2012 ο ελληνικός λαός έχει χορτάσει υποσχέσεις για το χρέος. Τώρα είναι ώρα για να δοθεί λύση μακράς πνοής. Η απομείωση του χρέους δεν είναι ούτε ιδεολογική εμμονή ούτε κίνηση συμβολική. Αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανακούφιση της κοινωνίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Με το βρόχο των υπέρογκων τοκοχρεολυσίων να πνίγει τα δημόσια οικονομικά, θα είμαστε αναγκασμένοι στο διηνεκές να παίρνουμε εισπρακτικά μέτρα, διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο χρέος-λιτότητα-περισσότερο χρέος. Αυτή η κατάσταση δεν θα κρατάει όμηρο μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρωζώνη. Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι προς το συμφέρον και των δανειστών, αφού τους διασφαλίζει την ομαλή αποπληρωμή από την ελληνική κυβέρνηση.

*O πρωθυπουργός έκλεισε στην Πολιτική Γραμματεία τη συζήτηση για τις εκλογές. Αυτό ισχύει είτε ναυαγήσει είτε κλείσει η συμφωνία ; Αν ναι, πως θα νομιμοποιήσετε την απόφαση σας είτε για ρήξη είτε για επώδυνα μέτρα;

Η λαϊκή εντολή είναι νωπή και σαφής. Η κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από μια συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κινείται εντός του πλαισίου αυτής της λαϊκής εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη. Όσο μας στηρίζει η κοινωνία, όσο ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο πλευρό μας, η διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης παραμένει ισχυρή. Η κυβέρνηση είναι νομιμοποιημένη να διαπραγματεύεται σκληρά για να αποφύγει την επανάληψη των μνημονιακών επιλογών του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου. Και πρέπει να γίνει σαφές. Τρίτο μνημονιο δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο κι αν ελπίζει η αντιπολίτευση. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τέτοια εντολή.

*Ύστερα από την αντίδραση των 22 βουλευτών για τα εργασιακά αλλά και μεμονωμένων συναδέλφων τους που λένε ότι δεν ψηφίζουν μέρος ή το σύνολο της συμφωνίας , πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα έχει απώλειες στη Βουλή ;

Κατ’ αρχάς, για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Ανάλογες δηλώσεις έχει κάνει και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης. Χωρίς διάθεση υπερβολής, η νομοθετική προστασία του κόσμου της εργασίας είναι η «ψυχή» μας. Από εκεί και πέρα, πρέπει να γίνει καθαρό σε όλους ότι η κυβέρνηση μας δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνία που θα κινείται έξω από τα όρια της λαϊκής εντολής. Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να υπάρξει το όποιο θέμα στη Βουλή.

*Σκέφτεστε πράγματι να βάλετε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας όπως είπε ο κ. Παππάς ή μετά τις αντιδράσεις στελεχών σας , οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση ;

Ο πλουραλισμός και η εσωκομματική δημοκρατία συνιστούν ταυτοτικά στοιχεία για τη δικιά μας Αριστερά. Εξίσου μέρους της πολιτικής ταυτότητας μας είναι η συλλογική λειτουργία και ο σεβασμός στις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων. Οι βουλευτές μας θα ψηφίσουν στο σύνολο τους τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση, γιατί θα είναι μια καλή συμφωνία. Αν δεν είναι, δεν θα τη φέρει.

Πως απαντά η κυβέρνηση στις προειδοποιήσεις ότι ενδέχεται να υπάρξει έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων;

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και φερέγγυο, πράγμα που αποδεικνύεται κάθε μέρα. Η όποια παραφιλολογία αναπτύσσεται, αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης, ως μορφή (ψυχολογικής κυρίως) πίεσης.

You may also like

ΣΥΡΙΖΑ: Μια ιστορική δημοκρατική τομή Ο «Κλεισθένης Ι»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «Με την