Να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας

Χατζηγεωργίου Ελευθερία, υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται σήμερα, ενώπιον των εκλογών, αντιμέτωπη με το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε τον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός καταφεύγει στο ψέμα, στον φόβο, στην κινδυνολογία. Στην οικονομική ατζέντα, το μόνο χαρτί που έχει να παίξει είναι εκείνο της χρεοκοπίας, του Grexit. Και καταφεύγει σε αυτήν την κινδυνολογία, γνωρίζοντας πολύ καλά πως με τον τρόπο αυτό υπονομεύει την ελληνική οικονομία. Τα δικά του στελέχη μιλάνε για απόσυρση καταθέσεων σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την κυβέρνηση. Δεν ξέρω, προσωπικά, πολλούς πρωθυπουργούς να το κάνουν αυτό, βάζοντας σε κίνδυνο την χώρα τους.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως, την ύστατη στιγμή, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να δώσει υποσχέσεις για το μέλλον, για «καλύτερες μέρες» σε ένα περιβάλλον «σταθερότητας» και «υπευθυνότητας», του οποίο εμφανίζεται ως «εγγυητής». Ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει πιστευτός από τους πολίτες. Επειδή, η λιτότητα και το μνημόνιο εφαρμόστηκαν με πλήρη αδιαφορία για το κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος τα τελευταία πέντε χρόνια. Με τα εκατοντάδες κλειστά μαγαζιά, με τους μισθούς πείνας στον ιδιωτικό τομέα, με τις εργασιακές σχέσεις πλήρως αποδιαρθρωμένες, με το δημόσιο λεηλατημένο από την υποχρηματοδότηση, τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις, δεν μπορεί φυσικά να πείσει, δεν μπορεί πλέον να κοροϊδέψει κανέναν.

Είναι φανερό πως οι λέξεις, στην περίπτωση της ΝΔ έχουν χάσει το νόημά τους. Τα αντιμνημονιακά Ζάππεια του κ. Σαμαρά έδωσαν τη θέση τους στην εφαρμογή ενός μνημονίου που ήταν πολύ χειρότερο από το πρώτο. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του 2012 σήμαιναν το ίδιο μόνο πράγμα: μνημονιακή λιτότητα, ενώ το success story και η διαρκώς αναβαλλόμενη «ανάπτυξη» μόνο ειρωνικά χαμόγελα προκαλούν στους πολίτες, αν όχι την οργή τους για έναν τέτοιο εξόφθαλμο εμπαιγμό. Η οργή της κοινής γνώμης για το μέιλ των Σαμαρά-Χαρδούβελη προς την τρόικα είναι απολύτως δικαιολογημένη. Είναι η οργή για μια κυβέρνηση, που αρνείται να διαπραγματευτεί, που υποτάσσεται με δουλοπρέπεια στις απαιτήσεις των δανειστών και οδηγεί σε νέα αύξηση των φόρων, στον διπλασιασμό του χαμηλού ΦΠΑ, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.

Αυτό που λέμε εμείς στον κόσμο, είναι πως υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί –για πρώτη φορά– να διαπραγματευτεί. Να διαπραγματευτεί στο όνομα του ελληνικού λαού. Μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, την θλιβερή πραγματικότητα στην κοινωνία, μπορεί να φέρει την ελπίδα στην ίδια την Ευρώπη, η οποία και αυτή συνθλίβεται και αποσυντίθεται κάτω από την κυριαρχία του άκαμπτου νεοφιλελεύθερου δόγματος της λιτότητας.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ολοκληρωμένο, αξιόπιστο, ρεαλιστικό, κοστολογημένο. Και είναι άμεσα εφαρμόσιμο, ακριβώς επειδή δεν δημιουργεί ελλείμματα. Αφετηρία του είναι η αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους και πρώτος στόχος του η άμεση στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο, δεν είναι ένα πρόγραμμα με περιορισμένους ορίζοντες, ένα πρόγραμμα «εκτάκτου ανάγκης». Αντίθετα, προσφέρει διέξοδο στις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού πολιτικού και οικονομικού συστήματος, προσφέρει απαντήσεις. Για τη διαπλοκή, τις ανισότητες του φορολογικού συστήματος και κυριότερα –σε συνάρτηση με τα προηγούμενα- για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μια ανασυγκρότηση απολύτως αναγκαία στην εποχή μετά το μνημόνιο, μια ανασυγκρότηση που θα πρέπει να δρομολογηθεί με βήματα σταθερά και μεθοδικά προκειμένου η κοινωνία να ανακτήσει την αξιοπρέπεια και η χώρα την αυτονομία της.

Το δικό μας μήνυμα είναι μήνυμα ελπίδας, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, για τους νέους, για τους εργαζόμενους, για όλους όσους αποφασίζουν στις 25 Ιανουαρίου να πάρουν, στηρίζοντάς μας, στα χέρια τους το δικό τους μέλλον.

Πηγή: Εφ. «Αξία»

You may also like

Ορκωμοσία Ερντογάν παρουσία 22 αρχηγών κρατών

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά σήμερα μια νέα θητεία