Νέο ραντεβού Προβόπουλου – τρόικας

Αντικείμενο τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες

Ξεκινάει σε λίγο η συνάντηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά με το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες κατά την προσεχή τριετία.

Τις προηγούμενες μέρες τεχνικά κλιμάκια συναντήθηκαν ανταλλάσοντας στοιχεία αναφορικά με τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα ο “τελικός λογαριασμός” να εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις.

Η πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος στηρίζεται στη διαγνωστική μελέτη της Black Rock καθώς και στον επανέλεγχο των ευρημάτων από τις εταιρείες Ernst & Young και Rohthchild.
Σύμφωνα με αυτές, τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες, σύμφωνα με το λεγόμενο σενάριο βάσης, ανέρχονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ. Η παραδοχή αυτή λαμβάνει υπόψη της πρώτον τα 6 δισ. ευρώ τα οποία αποτελούν κεφαλαιακό περίσσευμα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι υποχρεωμένες να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9% αντί του 8% που ισχύει για τις υπόλοιπες της ΕΕ και δεύτερον, περίπου 1 δισ. ευρώ που θα προκύψει από συνέργειες και συγχωνεύσεις θυγατρικών στο εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα δεν εμφανίζεται με ενιαία γραμμή, τουλάχιστον μέχρι χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι ανάγκες σε κεφάλαια ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ στο σενάριο βάσης, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ανέβαζε το συνολικό ποσό στα 22 δισ. ευρώ.

Πάντως, η ΤτΕ προτίθεται να δημοσιοποιήσει έως το τέλος της εβδομάδας τα αποτελέσματα των stress tests, όπως αυτά παραδόθηκαν από τη Black Rock προκειμένου να προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

You may also like

Eπανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τους