Νέα δεδομένα από τα «χρίσματα» του ΣΥΡΙΖΑ

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1064

Αρχηγική κίνηση Τσίπρα, εξοβελισμός «πασοκογενών», ανανέωση προσώπων

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα εξάγονται από την επιλογή των προσώπων που θα δώσουν την αυτοδιοικητική μάχη με το ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής.

1.Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε για πρώτη φορά τόσο αποφασιστικός, επιβάλλοντας ουσιαστικά τον άσημο μέχρι χθες για την κοινή γνώμη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη ως υποψήφιο στο δήμο Αθηναίων. Ο κ. Σακελλαρίδης πιστώνεται ως προσωπική επιλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τελευταίο να προβαίνει σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, στέλνοντας το μήνυμα ότι ελέγχει πλήρως το κόμμα του, παρά τα όσα φημολογούνται.

2.Ο κ. Τσίπρας δε διστάζει να επαναλάβει το «πείραμα Αλαβάνου» του 2006 με πρωταγωνιστή τότε τον ίδιο, στο πρόσωπο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Φαίνεται, δηλαδή γενναιόδωρος, ανοίγει δρόμο στην νέα γενιά στελεχών και παίρνει το ρίσκο της «κατασκευής δελφίνων».

3.Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει επίσης μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του. Το περιεχόμενό του… «ουδείς αναντικατάστατος», μετά τις αρνήσεις που εισέπραξε από τους κορυφαίους, που ράβουν «υπουργικά κουστούμια». Φαίνεται ότι στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα νέα πρόσωπα φλερτάρουν με κυβερνητικές θέσεις.

4.Άδοξα έληξε η πιθανή υποψηφιότητα «πασοκογενών» σε 3 περιφέρειες της χώρας, καθώς επελέγησαν στην πλειοψηφία τους εν ενεργεία βουλευτές – κομματικά και αναγνωρίσιμα πρόσωπα. Ο Μάρκος Μπόλαρης έμεινε εκτός από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρά τις όποιες προσπάθειες προσέγγισης με την ηγετική ομάδα και ο Οδυσσέας Βουδούρης στην Πελοπόννησο συνάντησε αντιδράσεις στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος. Αναμένεται η στάση της Κουμουνδούρου απέναντι σε πιθανή υποψηφιότητα της Θεοδώρας Τζάκρη στο νομό Πέλλας.

5.Ο «εξοβελισμός» των «πασοκογενών» δημιουργεί νέα δεδομένα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματώσει μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώην στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ εκπέμπει σαφώς το μήνυμα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης με την αξιωματική αντιπολίτευση στο βαθμό που ίσως περιγραφόταν για τους ενδιαφερόμενους πολιτικούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι θα πρέπει να περιορίσουν την παρούσα και μελλοντική πολιτική τους παρουσία στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς μέσω των υπαρχουσών κινήσεων και κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού