Μοσκοβισί σε Τραμπ: Φαντασίωση η μεταδοτικότητα του Brexit

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αμφιβάλλει για την δυνατότητα ταχείας κατάληξης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, επιθυμία για την συνομολόγηση της οποίας εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ προς μεγάλη χαρά του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ενώ χαρακτηρίζει «φαντασίωση» την εκτίμηση του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την ΕΕ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

«Η κα. Μέι δεν έχει καν ακόμη επικαλεσθεί το άρθρο 50 που ξεκινά την διαπραγματευτική διαδικασία», και «γνωρίζετε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν δύο χρόνια», προειδοποίησε.

Στο μεταξύ διάστημα, «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού γνωρίζετε ότι η διαπραγμάτευσή της ανήκει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η εμπορική πολιτική είναι μία πολιτική που έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί διευκρίνισε επίσης ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ «υπό σκληρούς όρους», θα χρειασθεί ένα επιπλέον χρονικό διάστημα ώστε μία τέτοια συμφωνία να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στη συνέντευξή του στην Bild και στους Times ότι το Brexit θα είναι «επιτυχία» και ανακοίνωσε την επιθυμία του για γρήγορη υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, προς μεγάλη χαρά του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον που μίλησε σήμερα για μία «πολύ καλή είδηση».

You may also like

Ελληνίδα υποπλοίαρχος έκανε γιορτές ανοιχτά του ατλαντικού ωκεανού

Στον Ατλαντικό ωκεανό, ανοιχτά της Βραζιλίας, στο υπερδεξαμενόπλοιο