Μοσκοβισί: Εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος

Εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος τελεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος Επίτροπος υπογράμμισε ότι άλλη επιλογή από την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα.

Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας, δήλωσε ότι το θετικό είναι πως “τώρα γνωριστήκαμε” με τους υπουργούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι δυο συνεδριάσεις του Eurogroup για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως το ελληνικό “δεν ήταν πολλές”.

Μιλώντας για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης το χαρακτήρισε “πρωτόγνωρο” για τα δεδομένα της Ελλάδας και της Ευρώπης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ασφαλώς πρέπει να τεθεί προς συζήτηση. Συνέχισε δε λέγοντας ότι ουδείς απαιτεί από τη νέα κυβέρνηση να πράξει τα ίδια με την προηγούμενη, ούτε να εφαρμόσει υποχρεωτικές πολιτικές. Αν η Ελλάδα ζητήσει αλλαγές για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, πολιτικών πάταξης της φοροδιαφυγής και μεγαλύτερης δικαιοσύνης, θα υπάρξει ελαστικότητα από πλευράς ευρωζώνης, διαβεβαίωσε ο Γάλλος Επίτροπος.

Σε ότι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, ο Επίτροπος σημείωσε ότι είναι αναγκαία η υποβολή αίτησης παράτασης από την Ελλάδα, τόσο για την εκταμίευση των χρημάτων που η χώρα έχει λαμβάνειν από τους δανειστές όσο και για την εκπόνηση μιας νέας συμφωνίας. Αναγνώρισε, επίσης, ότι η Ευρώπη “έκανε λάθη” στην περίπτωση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας όμως ταυτοχρόνως ότι η Ελλάδα κατά το παρελθόν παρείχε “μακιγιαρισμένα στοιχεία” για τα οικονομικά της και διατηρούσε μια μεγάλη παραοικονομία. Όταν υπάρχει κοινωνική αταξία και διαλυμένη οικονομία οι διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές είναι επιβεβλημένες, δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος και κατέληξε επί του θέματος: «Μην πυροβολείτε λοιπόν τον Ευρωπαίο πιανίστα».

Τέλος, σχολιάζοντας τον Βρετανό υπουργό Οικονομίας, τον οποίο δημοσιεύματα εμφανίζουν να ζήτησε χθες στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση του EcoFin, να συζητηθεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο Γάλλος Επίτροπος σημείωσε ότι αν η Βρετανία ήταν στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε ίσως να τοποθετηθεί, ενώ τον κάλεσε “να κάτσει απέξω” σε ότι αφορά τις διαβουλεύσεις της ευρωζώνης με την Ελλάδα.

You may also like

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ