Μιχελάκης: Προσπαθούν να μας φοβίσουν

Συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών στον «Τύπο της Κυριακής»

Κύριε Μιχελάκη, πριν λίγες μέρες το γραφείο σας έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης…

Απ: Άλλη μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα αναταραχής και αβεβαιότητας. Προσπαθούν να μας φοβίσουν, να μας τρομοκρατήσουν. Εκείνο, όμως, που πετυχαίνουν είναι να πλήττουν την εικόνα της χώρας. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Είναι σε βάρος όλων των Ελλήνων.

Υπάρχει όμως και ένα γενικότερο κλίμα ανησυχίας στην κοινωνία, έχουμε και την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού… Πιστεύετε πως έχουν γίνει λάθη από την πλευρά της πολιτείας σε αυτό το θέμα;

Απ: Θεωρώ αναγκαίο να αλλάξει ριζικά το πλαίσιο χορήγησης αδειών σε κρατούμενους, οι οποίοι πιθανολογείται βάσιμα ότι θα διαπράξουν τα ίδια εγκλήματα. Όπως για παράδειγμα οι τρομοκράτες και οι βιαστές. Όπως αναγκαία θεωρώ και την ομόθυμη καταδίκη της τρομοκρατίας, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις και, πάνω από όλα, χωρίς συμπάθειες και συμπαθούντες.

Ακούμε συνεχώς τον Πρωθυπουργό να μιλά για ανάκαμψη, όμως η κοινωνία περνά ακόμα πολύ δύσκολα και δυστυχώς τα βάρη είναι δυσβάσταχτα…

Απ: Ισχύουν και τα δυο. Πράγματι, οι πιο πολλοί συμπολίτες μας, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Η κοινωνία είναι στα όρια της αντοχής της. Εξίσου βέβαιο, όμως, είναι ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος της ύφεσης και την αρχή της ανάκαμψης. Έχουμε περάσει το πιο μεγάλο κομμάτι του δρόμου που μας πάει στην έξοδο από την κρίση και το φως για ένα καλύτερο αύριο γίνεται ολοένα και πιο ορατό. Στον ενάμισι χρόνο που πέρασε αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας και εξουδετερώθηκε ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ. Η Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 μηνών. Βελτιώθηκε η αξιολόγηση της χώρας, από τους διεθνείς οίκους. Βελτιώθηκε κατά 17 θέσεις η κατάταξή της στο διεθνές πλαίσιο για το επιχειρείν. Ενισχύθηκε η απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς από την 20η θέση πριν ένα χρόνο, φτάσαμε σήμερα στην 4η θέση μεταξύ των 28 κρατών- μελών της Ε.Ε. Το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας κατέγραψε φέτος νέο ρεκόρ. Πετύχαμε σημαντική αύξηση των εξαγωγών. Έγινε πραγματικότητα μια άνευ προηγουμένου, δημοσιονομική προσαρμογή. Διασφαλίστηκε -και μάλιστα ένα χρόνο πρωτύτερα – σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ. Μέσα στο 2014 σταματά η ύφεση και αρχίζει η ανάκαμψη. Σταματά η έξαρση και αρχίζει η μείωση της ανεργίας.

Με δεδομένο ότι οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται, γιατί να σας πιστέψουμε όταν λέτε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 16;

Απ: Αυτός είναι ο στόχος μας. Εξάντληση της τετραετίας και εκλογές το 2016, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Η χώρα όχι μόνον δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά και βλάπτεται από την εκλογολογία. Κάνουν τεράστιο λάθος όσοι επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας. Η Ελλάδα δεν έχει καιρό για χάσιμο. Αυτή είναι η πεποίθησή μας, αυτό είπε ο Πρωθυπουργός και γι’ αυτό θα παλέψουμε.

Μέχρι τότε όμως έχετε τις εκλογές του Μαΐου. Θα αντέξει η κυβέρνηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί μπροστά, κάτι που τουλάχιστον δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις;

Απ: Βεβαίως μπορεί να αντέξει. Δεν θα είναι όμως μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς- εμπιστοσύνη στους Έλληνες. Στη μεγάλη πλειονότητά τους θέλουν την Ελλάδα εντός και όχι εκτός Ευρώπης, εντός και όχι εκτός ευρώ. Θέλουν να βγούμε με σίγουρα και στέρεα βήματα από την κρίση και τα μνημόνια. Δεν θέλουν να γυρίσουμε στις αβεβαιότητες του παρελθόντος. Στο διάστημα που ακολουθεί θα γίνει επίσης ξεκάθαρο και κοινά αντιληπτό ότι το δύσκολο κομμάτι της κρίσης το περάσαμε και ότι η ανάκαμψη βρίσκεται μπροστά μας. Θα είναι κατανοητό από όλους τους Έλληνες ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Τόπο. Ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

Το επόμενο διάστημα θα επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα και υπάρχουν ακόμα ανοιχτά μέτωπα…

Απ: Οι οδηγίες του Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρες. Να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, αλλά να μην δεχθούμε κανένα επιπλέον μέτρο. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι αμέσως μετά έρχεται και η επιβεβαίωση από την Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και ότι αυτό σημαίνει κυρίως δυο πράγματα: Πρώτον, ότι το 70% θα πάει για την άρση αδικιών του παρελθόντος. Και δεύτερον, ότι θα ανοίξει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση των βαρών του δημοσίου χρέους. Μέσα στο 2014 ο Αντώνης Σαμαράς, η κυβέρνηση, οι βουλευτές που βάζουμε πλάτη στις δύσκολες αποφάσεις εξασφαλίζουμε όλες τις προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Δίνοντας τώρα λύση και στο πρόβλημα του χρέους η Ελλάδα θα μπορεί επιτέλους να σταθεί στα πόδια της και να βάλει μπρος τις μηχανές της ανάπτυξης.

Για το «κούρεμα» όμως του χρέους ο κ. Σόιμπλε είπε στον κ. Στουρνάρα «ξέχνα το Γιάννη»…

Απ: Δύο πράγματα θα σας πω: Πρώτον ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για την ελάφρυνση των βαρών του δημόσιου χρέους. Και δεύτερον να έχετε εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά…

Είστε από τους υπουργούς που πρωτοστάτησαν στη λήψη μέτρων εναντίον της Χ.Α.. Να περιμένουμε ότι θα τεθεί εκτός νόμου;

Απ: Βάλαμε τη Χρυσή Αυγή απέναντι και όχι έξω από το νόμο. Εντός και όχι εκτός νόμου. Για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου για όλα όσα κατηγορείται. Δεν μπορεί να λειτουργεί σαν εγκληματική οργάνωση. Δεν μπορεί όμως ούτε και να υπάρξει πολιτική απόφαση που να τη θέτει εκτός νόμου. Κανένας άλλωστε δεν μπορεί να ξεχνά το παράδειγμα της Τουρκίας και την περίπτωση του σημερινού Πρωθυπουργού της. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι δεν εξομοιώνουμε τις δυο περιπτώσεις και η αναφορά γίνεται μόνο για το θέμα της απαγόρευσης.

Να κλείσουμε με τα θέματα του Υπουργείου σας; Ποιες είναι επιγραμματικά οι προτεραιότητές σας για το επόμενο διάστημα;

Απ: Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η αναμόρφωση του πλαισίου που αφορά στη χρηματοδότηση των κομμάτων, έτσι ώστε να μην μένει καμία σκιά σε ό, τι έχει να κάνει με το πολιτικό χρήμα. Να διασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια και να αποκλειστεί κάθε ειδική μεταχείριση στα κόμματα και τους πολιτικούς. Είναι ακόμη η προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας, για την ψήφο των ομογενών, που θα ενισχύσει τους δεσμούς της Πατρίδας μας με τους απόδημους Έλληνες. Είναι, επίσης, η θέσπιση νέου Κώδικα Ιθαγένειας, που να λύνει, ανάμεσα στ’ άλλα, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και πήγαν σχολείο στην Ελλάδα. Είναι βέβαια και η αντιμετώπιση -με νόμο- μιας σειράς παθογενειών, που ταλαιπωρούν, τους δήμους και τους δημότες.

You may also like

Ορκωμοσία Ερντογάν παρουσία 22 αρχηγών κρατών

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά σήμερα μια νέα θητεία