Μανιάτης: Διεθνείς διαγωνισμοί για τον ορυκτό πλούτο

Διεθνείς διαγωνισμούς που θα αφορούν περιοχές για έρευνα και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, θα προκηρύξει άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ιω. Μανιάτης, μιλώντας σε συνέδριο για τον ορυκτό πλούτο.

Όπως είπε, ολοκληρώνεται σύντομα το πόρισμα Επιτροπής που έχει συσταθεί για την καταγραφή των «ώριμων» περιοχών που προσφέρονται για άμεση αξιοποίηση, με βάση το οποίο θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί «προκειμένου να αξιοποιήσουμε κρυμμένες αξίες δεκάδων δισ. στο ελληνικό υπέδαφος» όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, προωθούνται αλλαγές στη νομοθεσία με στόχο την απλούστευση της αδειοδότησης των λατομείων και τον εκσυγχρονισμό του μεταλλευτικού κώδικα.

Η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός, δεν έχει την πολυτέλεια να απεμπολήσει καμία πλουτοπαραγωγική πηγή και ανήγγειλε διασύνδεση του επιστημονικού δυναμικού του ΙΓΜΕ με τα Πανεπιστήμια, καθώς και αναπροσανατολισμό των χρηματοδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο ίδιο συνέδριο η Ελληνίδα επίτροπος Μ. Δαμανάκη επισήμανε την υψηλή εξάρτησή της ΕΕ από εισαγόμενες πρώτες ύλες. Τόνισε την ανάγκη ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των υλικών ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου, παρά το υψηλό κόστος που αυτή συνεπάγεται.

You may also like

Eπανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τους