Μήνυση Ερντογάν στο ZDF!

- in ΚΟΣΜΟΣ
498

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε μήνυση εναντίον του κωμικού που απήγγειλε ένα σατιρικό και σεξουαλικά ωμό ποίημα για τον ίδιον στη γερμανική τηλεόραση, περιπλέκοντας τις προσπάθειες του Βερολίνου να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Τουρκίας προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση.

Το γραφείο του εισαγγελέα στη δυτική πόλη Μάιντς ανέφερε πως ο Ερντογάν υπέβαλε μέσω δικηγόρων μήνυση εναντίον του Γιαν Μπέχμερμαν για προσβολή. Ο Μπέχμερμαν είναι ο οικοδεσπότης της νυκτερινής εκπομπής “Neo Magazin Royale” στη δημόσια τηλεόραση ZDF.

Σε εκπομπή που μεταδόθηκε στις 31 Μαρτίου, ο Μπέχμερμαν είχε διαβάσει ένα ποίημα για τον Ερντογάν που περιείχε ωμές σεξουαλικές αναφορές και κατηγορίες ότι ο Ερντογάν καταπιέζει μειονότητες και κακομεταχειρίζεται Κούρδους και χριστιανούς.

Πριν διαβάσει το ποίημα, ο Μπέχμερμαν είχε αναφερθεί σε ένα σατιρικό τραγούδι που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NDR και το οποίο περιγελούσε τον Ερντογάν για την αυταρχική μεταχείριση που επιφυλάσσει στους δημοσιογράφους. Η εκπομπή αυτή οδήγησε την Τουρκία να καλέσει τον πρεσβευτή της Γερμανίας και να ζητήσει εξηγήσεις, αν και η Γερμανία απέρριψε τις τουρκικές διαμαρτυρίες. Ο Μπέχμερμαν είπε πως η εκπομπή του NDR εμπίπτει στο δικαίωμα καλλιτεχνικής ελευθερίας, της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της γνώμης και είπε πως το ποίημά του ήταν ένα παράδειγμα ανεπίτρεπτης “καταχρηστικής κριτικής”.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν πως η μήνυση του Ερντογάν θα εξεταστεί στο πλαίσιο μιας εν εξελίξει διαδικασίας. Οι εισαγγελείς έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για το αν ο Μπέχμερμαν διέπραξε το αδίκημα “προσβολής ξένων κρατικών οργάνων και αντιπροσώπων” έπειτα από περισσότερες από 20 καταγγελίες.

Χθες, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως το Βερολίνο εξετάζει επίσημο αίτημα που υπέβαλε τη Τουρκία προκειμένου να ασκηθεί δίωξη στον Μπέχμερμαν και πως η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Η Μέρκελ, που έχει αποτελέσει αιχμή του δόρατος στις προσπάθειες της ΕΕ να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Τουρκίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση, έχει πει στον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου σε τηλεφωνική συνομιλία τους πως το ποίημα ήταν “σκόπιμα προσβλητικό”.

Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να απορρίψει το τουρκικό αίτημα να ασκηθεί δίωξη στον Μπέχμερμαν, κινδυνεύει να επιδεινώσει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Τουρκία, δήλωσε στο ραδιόφωνο NRD ο Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, υψηλόβαθμο στέλεχος του φιλικού προς τις επιχειρήσεις κόμματος FDP.

Αν η κυβέρνηση υποστηρίξει το αίτημα, θα υπάρξει τεράστια αντίδραση στο εσωτερικό“, είπε, προσθέτοντας πως κατά τη γνώμη του ως δικηγόρου το ποίημα ήταν “αηδιαστικό” αλλά μέσα στα όρια της καλλιτεχνικής ελευθερίας.

You may also like

Νέα επίθεση Τραμπ κατά μελών του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου