Μέρκελ: ισχυρή Γερμανία μόνο με ισχυρή Ευρώπη

Το στίγμα των προθέσεών της για την ευρωζώνη έδωσε η Μέρκελ στις προγραμματικές της δηλώσεις

«Μακροπρόθεσμα η Γερμανία θα είναι ισχυρή μόνο εφόσον είναι η Ευρώπη ισχυρή», επανέλαβε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στην διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεών της νωρίτερα σήμερα στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη για εμβάθυνση της οικονομικής και της νομισματικής ένωσης, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο από την «απατηλή ηρεμία» που επικρατεί αυτή την περίοδο στην Ευρώπη και επανέφερε το θέμα της ανάληψης ευθύνης των επενδύσεων από τους ίδιους επενδυτές και όχι από τους φορολογούμενους.

«Η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης και άγκυρα σταθερότητας στην Ευρώπη και συνεισφέρει ουσιαστικά στην υπέρβαση της κρίσης. Πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας και της ψηφιακής ανάπτυξης», τόνισε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε επανειλημμένα στην ανάγκη ο άνθρωπος να τεθεί στο επίκεντρο όλων των πολιτικών, όλων των αποφάσεων.

«Η απαίτηση της Ευρώπης πρέπει να είναι να βγει από την κρίση ισχυρότερη από ό,τι ήταν πριν από την κρίση», συνέχισε η Καγκελάριος, η οποία δήλωσε ότι η κρίση βρίσκεται μεν υπό έλεγχο, αλλά δεν έχει ξεπεραστεί μόνιμα.

«Δεν επιτρέπεται να εμπιστευθούμε την απατηλή ηρεμία που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να λάβουμε προληπτικά μέτρα για το μέλλον», τόνισε και επισήμανε ότι πρέπει να εμβαθύνουμε την οικονομική και νομισματική ένωση και να ενισχύσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Στόχος είναι μια Ευρώπη η οποία θα συγκεντρώνει τις δυνάμεις της. Πρέπει δίπλα στην νομισματική ένωση να βάλουμε μα πραγματική πολιτική ένωση και για αυτό χρειάζεται περαιτέρω εξέλιξη των ευρωπαϊκών συνθηκών», δήλωσε. Πρέπει όλοι να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας, ανέφερε η γερμανίδα πολιτικός, σημειώνοντας ότι η Γερμανία ανταποκρίνεται, για παράδειγμα με την αποφυγή δημιουργίας νέου χρέους.

Αναφερόμενη μάλιστα στις αγορές, έκανε λόγο για την ανάγκη «κανένας παράγοντας να μην μείνει χωρίς ρύθμιση» και επανέλαβε την άποψη «όποιος αναλαμβάνει ρίσκο, αναλαμβάνει και την ευθύνη για τις απώλειες — και όχι πλέον ο φορολογούμενος». Τάχθηκε δε υπέρ του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε ακόμη την ανησυχία της για την αύξηση των μακροπρόθεσμα ανέργων και δεσμεύθηκε ότι η Γερμανία «θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η ελευθερία μετακίνησης (προσώπων) στην Ευρώπη», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια ενώπιον της ενδεχόμενης κατάχρησης» αυτής της ελευθερίας.

You may also like

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ