Μέρκελ: «Δεν θα είναι και δράμα»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, η οποία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στο Λονδίνο, δήλωσε σήμερα ενώπιον της γερμανικής βουλής ότι “δεν θα είναι και δράμα” εάν ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος “δεν εκλεγεί ομοφώνως από τα κράτη μέλη”. Κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού συμβουλίου, στις 26 και 27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, “χρειαζόμαστε ειδική πλειοψηφία” για τον διορισμό του κ. Γιουνκέρ, εξήγησε η γερμανίδα καγκελάριος κατά στην ομιλία της.

“Θέλω να τονίσω ότι αυτό ακριβώς προβλέπεται από τις συνθήκες. Κατά συνέπεια, δεν θα ήταν και δράμα εάν εξασφαλίσουμε μία ενισχυμένη πλειοψηφία”, είπε εκφράζοντας την ελπίδα “ότι θα υπάρξει ευρεία υποστήριξη των κρατών μελών”.

Η Αγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τους γερμανούς βουλευτές ότι “οι διαβουλεύσεις διεξάγονται σε ευρωπαϊκό πνεύμα”. “Οι ανησυχίες όλων των χωρών λαμβάνονται σοβαρά υπ΄όψιν”, είπε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δεν έχει σταματήσει να εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του προς την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον οποίο θεωρεί υπερβολικά “φεντεραλιστή” και καθόλου πρόθυμο να θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ που επιθυμεί το Λονδίνο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός απαιτεί τη διεξαγωγή ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, με τον κίνδυνο να μειοψηφήσει.

Μία σύγκρουση ανάμεσα στη Βρετανία και τις υπόλοιπες χώρες μέλη θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη, δεδομένου και του δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ενωση για την διεξαγωγή του οποίου μέχρι το 2017 έχει δεσμευθεί ο Ντέιβιντ Κάμερον.

You may also like

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ