Λαφαζάνης: Βελτιώνοντας τον TAP

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να βελτιώσει τα οφέλη από τη διέλευση του αγωγού TAP, ενώ για το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ θα περιμένει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π.Λαφαζάνη, μετά τη συνάντηση με τον πρέσβη του Αζερμπαιτζάν στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ.

«Είχαμε επιφυλάξεις για τους όρους διέλευσης του ΤΑΡ όσον αφορά τα ελληνικά συμφέροντα» τόνισε ο υπουργός, πρόσθεσε ωστόσο ότι: «Πάντα τονίζαμε ότι θέλουμε να περάσει από την Ελλάδα. Στηρίζουμε τον ΤΑΡ και τη διέλευσή του από την Ελλάδα, είναι προς όφελος της χώρας και της περιοχής καθώς βοηθά στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να βελτιώσει τα οφέλη του ΤΑΡ για τη χώρα και βέβαια για το Αζερμπαιτζάν. Θα υπάρξει συζήτηση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση αποβλέπει στην ενίσχυση και αναβάθμιση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν σε όλους τους τομείς.

Ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας, στην Ευρώπη. Μέτοχοι της Κοινοπραξίας κατασκευής του αγωγού είναι οι εταιρείες BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%). Στις θέσεις που είχε εκφράσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αγωγό περιλαμβάνεται η συμμετοχή της χώρας στο κοινοπρακτικό σχήμα, η είσπραξη τελών διέλευσης καθώς και η συμμετοχή στην κατασκευή στον αγωγού.

Σε ό,τι αφορά το ΔΕΣΦΑ ο υπουργός τόνισε ότι η διαδικασία «παρά την αντίθεσή μας» έχει προχωρήσει και βρίσκεται σε τελικό στάδιο. «Έχουν εκφραστεί ερωτηματικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το θέμα εξετάζεται. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Επιτροπής για να καθορίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Για πολύ εποικοδομητική συνάντηση έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρέσβης, τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία προς όφελος και των δύο χωρών. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η απόφαση για τον ΔΕΣΦΑ να επηρεάσει την πορεία υλοποίησης του ΤΑΡ, ο κ. Μουσταφάγιεφ περιορίστηκε να απαντήσει ότι «θα περιμένουμε την απόφαση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ».

Ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ολοκληρώθηκε το 2013, ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρία SOCAR του Αζερμπαιτζάν και η συμφωνία για την πώληση του 66 % των μετοχών υπεγράφη το Δεκέμβριο του 2013 έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ που κατανέμονται στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (ελέγχει το 31 % των μετοχών) και στα Ελληνικά Πετρέλαια που έχουν το 35%. Ωστόσο, η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω ενστάσεων που εξέφρασε η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

You may also like

Eπανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τους