«Λαμβάνουμε υπόψη μας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος»

- in ΕΥΡΩΠΗ
398

«Λαμβάνουμε υπόψη μας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και σεβόμαστε τη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες και πολύς χρόνος όσον αφορά την εξεύρεση μιας λύσης για την Ελλάδα. Ο ίδιος σημείωσε ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν οδηγεί σε εύκολο δρόμο εξόδου από την κρίση και ότι καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη την εξεύρεση λύσης για τη χώρα ωστόσο ότι υπάρχει διαδικασία αναζήτησης μιας εξόδου κινδύνου, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Όπως είπε ο Βλ. ΝΤομπρόβσκις η Ευρωζώνη έχει 19 δημοκρατίες και πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα, διότι δεν έχει λάβει την απαραίτητη εντολή από το Eurogroup. Εξήγησε ότι για να εισέλθει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να λάβει σχετική εντολή από το Συμβούλιο των Υπουργών της ευρωζώνης κάτι που προς το παρόν δεν έχει συμβεί ενώ ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνονται τεχνικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Γιάνη Βρουφάκη ο Βλ. ΝΤομπρόβσκις αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει ποιός θα είναι υπουργός οικονομικών της χώρας.

Τέλος ο Βλ. ΝΤομπρόβσκις τόνισε ότι το Eurogroup και οι αρχές της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της η ευρωζώνη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν κραδασμούς από τις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού δημοσίου χρέους ανέφερε ότι υπήρχαν σχετικές προβλέψεις στο προηγούμενο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, το οποίο ωστόσο δεν υπάρχει πλέον.

You may also like

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ