Λαγκάρντ: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα στον Ρ/Σ «Europe1», με τον τριπλό συνδυασμό «επιμήκυνση μέσα στον χρόνο των προθεσμιών λήξης, επιμήκυνση μιας περιόδου χάριτος κατά την οποία δεν θα γίνεται καμία αποπληρωμή και επίσης μείωση των επιτοκίων στο ελάχιστο».

«Πιστεύουμε ότι εφ’ όσον τηρηθούν σωστά οι τρεις αυτές μέθοδοι, θα μπορέσει να γίνει το χρέος βιώσιμο. Με άλλα λόγια μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα με άλλους τρόπους από τη διαγραφή» υπογράμμισε.

Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους η συμφωνία για την Ελλάδα «δεν είναι βιώσιμη» και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. «Για τη δική μας συμμετοχή, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να ταιριάζει στις απόψεις μας, που σημαίνει ότι η μεν Ελλάδα θα πρέπει να μεταρρυθμισθεί και να πειθαρχήσει, οι δε πιστωτές να αναδιαρθρώσουν το χρέος» τόνισε.

Στο ερώτημα εάν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης που σχεδιάσθηκε την περασμένη Δεύτερα είναι βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν κατηγορηματικά αρνητική: «΄Οχι» δήλωσε και πρόσθεσε: «για τον λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδέχθηκαν την ελάφρυνση του χρέους, έχει γίνει αποδεκτό ως αρχή, χωρίς όμως να έχουν καθορισθεί τα ποσά και οι όροι».

«Είμαστε μόλις στην αρχή της περιπέτειας» υποστήριξε η κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας: «Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν έχουμε φθάσει στο τέλος του δρόμου. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκινάει με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα και μια τεράστια πρόκληση. Οι διαπραγματεύσεις για τους συγκεκριμένους όρους εφαρμογής του νέου προγράμματος θα διαρκέσουν το λιγότερο τέσσερις εβδομάδες. Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δρόμο με τριαντάφυλλα, αλλά περίπλοκο και επίπονο».

Αναγνώρισε τέλος ότι «δεν πέτυχε» η προηγούμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στην αρχή της ελληνικής κρίσης, όταν η ίδια ήταν ακόμα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. « Τότε δεν πετύχαμε, πιστεύω ότι τότε δεν είχαμε άλλη επιλογή από μια αυστηρή γραμμή για τη μείωση του ελλείμματος» κατέληξε.

You may also like

Eπανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τους