Κωνσταντινόπουλος: Aνοιχτές εκλογικές διαδικασίες για το ευρωψηφοδέλτιο

Συνέντευξη του Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κωνσταντινόπουλε, η πολιτική ζωή της χώρας, το τελευταίο διάστημα κινείται στον αστερισμό των αποκαλύψεων για μια σειρά σκανδάλων. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις που επακόλουθα προκαλούν, δημιουργούν μια γενικευμένη ανησυχία περί περαιτέρω πολιτικής αποσταθεροποίησης και ενδεχομένως προκήρυξης εκλογών. Τι λέτε;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική ζωή της χώρας το τελευταίο διάστημα κινείται σε άλλους ρυθμούς, συμφωνώ. Αρκεί κανείς να σκεφτεί που ήμασταν και που φτάσαμε. Από την ταραχώδη περίοδο του ξεσπάσματος της κρίσης, την απειλή μιας άτακτης χρεοκοπίας, τον δύσκολο σχηματισμό κυβέρνησης το 2012 φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για έξοδο από τα μνημόνια και την τρόικα, για επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα. Δεν χρειάζεται η σκανδαλολογία για να αναπτυχθούν πολιτικές αντιπαραθέσεις. Η αντιπαράθεση μπορεί να επινοηθεί για να τροφοδοτήσει επίπλαστες διαμάχες, να διατηρήσει τον διπολισμό, να δώσει υπόσταση πολιτική σε έναν πολιτικό χώρο που δημιουργήθηκε με το μνημόνιο και τώρα που φεύγει το μνημόνιο αναζητά νέα στρατηγική για να συγκρατήσει τα διογκωμένα αλλά περιστασιακά ποσοστά σου.

Κα Στιβακτάκη μου μιλάτε για μια χώρα που κινείται στον αστερισμό των αποκαλύψεων μιας σειράς σκανδάλων, εγώ σας μιλώ για μια χώρα που αλλάζει μέσα από τις θυσίες των πολιτών της. Που αλλάζει ριζικά με την επιμονή και τη σκληρή δουλειά της κυβέρνησης απέναντι σε μια αξιωματική αντιπολίτευση ανεύθυνη, ανώριμη και επικίνδυνη.

Σχετικά με αυτό που αναφέρετε για το ενδεχόμενο εκλογών. Από την επόμενη μέρα σχηματισμού κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2012 ακούμε για μια κυβέρνηση που καταρρέει και για μια ανατροπή που έρχεται. Ούτε η κυβέρνηση κατέρρευσε ούτε η ανατροπή ήρθε. Η εκλογολογία δεν έχει καμία χρησιμότητα εκτός της δημοσιογραφικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αφορμή την υπόθεση του ΤΤ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να δοθούν στοιχεία για τυχόν επισφαλή δάνεια που έχουν δώσει και άλλα πιστωτικά ιδρύματα στις αρχικές του τοποθετήσεις. Και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ο γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας, ζήτησε κάτι ανάλογο για την τελευταία εικοσαετία. Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε σύμφωνοι σε κάθε προσπάθεια που διασφαλίζει τη διαφάνεια χωρίς καμία προϋπόθεση. Άλλωστε απλά να σας θυμίσω ότι όταν ψηφίστηκε νομοθετική πρωτοβουλία για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών κάποιοι ψήφισαν να μην ανοίξουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακολουθούμε το ΠΑΣΟΚ, «να τρέχει», θα μου επιτρέψετε την έκφραση, πίσω από τις αποφάσεις υπουργών, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του σε αυτές και στο τέλος να επιλέγει την τακτική του επιλεκτικού συμβιβασμού. Πιστεύετε ότι κατά αυτόν τον τρόπο στηρίζει την εθνική προσπάθεια;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια η σημασία να μετέχει το ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση αν δεν μπορεί να διαμορφώσει – αλλάξει την κυβερνητική ατζέντα; Το ΠΑΣΟΚ με τις παρεμβάσεις του έχει αποτρέψει και διορθώσει αποφάσεις προς όφελος των πολιτών. Οι πλειστηριασμοί, ο φόρος ακίνητης περιουσίας που από τα 4,5 δις κατέληξε στα 2,6 δις, το 25ευρώ για τα νοσοκομεία, αλλά και η πρότασή μας για την κοινωφελή εργασία που ήταν μια μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Μετά τι σημαίνει επιλεκτικός συμβιβασμός; Οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι αποτέλεσμα διαρκών διαπραγματεύσεων, διαβουλεύσεων και συμβιβασμών όχι μόνο μεταξύ των δυο κομμάτων που κυβερνούν αλλά και μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια εξήγηση δίνετε στις αντικρουόμενες απόψεις ξένων πολιτικών σχετικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας να μπει σε τροχιά ανάκαμψης το 2014;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένας γενικότερος σκεπτικισμός που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός για το οικονομικό μοντέλο που ακολουθείται, για τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας, για την ανεργία, τη φτώχεια, για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη. Το θέμα δεν είναι να εκμεταλλευόμαστε τις απόψεις ξένων πολιτικών κατά το δοκούν και να τις προσαρμόζουμε στη δική μας επικοινωνιακή πολιτική και όπως μας συμφέρει. Το ζήτημα είναι στο εσωτερικό και μιλώ κυρίως για τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην υπονομεύουμε εμείς οι ίδιοι την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να σταθεί η χώρα όρθια και να πατήσει πάλι γερά στα πόδια της. Το δηλώνω εμφατικά: Η χώρα είτε το θέλουν είτε όχι θα βγει από το μνημόνιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατεβαίνετε στις ευρωεκλογές με ένα ευρύτερο σχήμα στον κεντροαριστερό χώρο σε συνεργασία προς στιγμήν με την κίνηση των «58». Υπάρχουν όμως αντιρρήσεις στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Πως θα τις αντιμετωπίσετε; Και αν υπάρχει πρόταση για τον τρόπο που θα συγκροτηθεί το ευρωψηφοδέλτιο ποια είναι;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ενώ όλοι συμφωνούμε για τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, απολίτικες κόντρες και προσωπικές στρατηγικές βάζουν σε κίνδυνο αυτή την προσπάθεια. Οι πολίτες, το κοινωνικό κέντρο που κράτησε όρθια τη χώρα και παρακολουθεί και περιμένει να προχωρήσουμε μετά από πολιτικές διαδικασίες.
Προσωπικά πιστεύω στις ανοιχτές πολιτικές διαδικασίες. Είναι μια ευκαιρία οι πολίτες να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της Δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε στο ΠΑΣΟΚ καταλήξει στον τρόπο που θα κινηθείτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία των τοπικών κοινωνιών να κάνουν επιλογές αξιοκρατικές, ενωτικές, προοδευτικές. Και είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τις επιλογές αυτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένης της επιλογής να μην στηριχθεί ο Μ. Μπόλαρης για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και της σημασίας της συγκεκριμένης περιφέρειας, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει το προφίλ του επόμενου υποψήφιου;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απόφαση μας να έχουμε εκπροσώπηση σε όλες τις περιφέρειες. Έτσι και στην Κεντρική Μακεδονία συγκροτούνται κινήσεις μέσα από την κοινωνία που θα αναδείξουν τους εκπροσώπους μας.

You may also like

Ορκωμοσία Ερντογάν παρουσία 22 αρχηγών κρατών

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά σήμερα μια νέα θητεία