Κυβέρνηση στις συμπληγάδες του ΣτΕ

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
410

Αναταραχή ενόψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών φέρνει η απόφαση για τους ένστολους

Στη σκιά της ελληνικής Προεδρίας, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους περιπλέκει τα πράγματα, καθώς κοντεύουν οι μέρες για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα. Η απόφαση, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας θα γίνει γνωστό εντός των επόμενων ημερών, αποτελεί δεδικασμένο, αν όχι πιλότο για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημιουργώντας πολιτικές και οικονομικές παρενέργειες:

1. Συνιστά δεδικασμένο ή μπορεί να αποτελέσει «πιλότο» ενόψει την εφαρμογής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης

2. Ανατρέπει τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης (καθώς θα πρέπει αναδρομικά να επιστραφούν στους ένστολους χρήματα), δημιουργώντας την ανάγκη για νέα ισοδύναμα

3. Τα νέα ισοδύναμα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από την τρόικα, η οποία δεν έδειξε αντίστοιχη διάθεση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας

4. Τα νέα ισοδύναμα δεν πρέπει να πυροδοτήσουν νέες εντάσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, όπως συνέβη για παράδειγμα στην περίπτωση των εισιτηρίων 25 ευρώ για νοσοκομεία.

5. Η δημοσιονομική απαίτηση που θα προκύψει από την αναδρομική αποκατάσταση των ένστολων θα πρέπει να καλυφθεί πριν από την ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το γενικότερο δημοσιονομικό κενό.

6. Ο χειρισμός της υπόθεσης από την κυβέρνησης δεν θα πρέπει να δίνει επιχειρήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να καταγράψει μια μεγάλη «νίκη εναντίον του Μνημονίου».

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα ρευστό σκηνικό και οι ισορροπίες είναι ιδιαιτέρως λεπτές στο δρόμο προς τις κάλπες, οι οποίες δεν αποκλείεται να αυξηθούν στις 4.

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού