Κριμαία: δημοψήφισμα στις 30 Μαρτίου

Η ανεξαρτησία της επαρχίας το διακύβευμα

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αυτόνομης Περιοχής της Κριμαίας δηλώνει ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας την 30ή Μαρτίου.

Στη χερσόνησο της Κριμαίας πρόκειται να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες θα ερωτηθούν εάν επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της από την Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, ο πρόεδρος της βουλής της Αυτόνομης Περιοχής της Κριμαίας, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δημοψήφισμα για τους πολίτες της κατά πλειονότητα ρωσόφωνης ουκρανικής αυτής Αυτόνομης Περιοχής σχεδιάζεται να διεξαχθεί την 30ή Μαρτίου.

Υπάρχει κίνδυνος επίθεσης

Περίπου 1.000 ένοπλοι άνδρες απέκλεισαν σήμερα την είσοδο μιας μονάδας Ουκρανών συνοριοφρουρών στην Κριμαία για να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τον οπλισμό τους, υποστήριξε το ουκρανικό υπουργείο Αμύνης σε ανακοίνωσή του.

«Η 36η ταξιαρχία συνοριοφρουρών στην Περεβάλν (σ.σ. κοντά στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας) αποκλείστηκε από περίπου χίλιους ένοπλους άνδρες και περίπου 20 φορτηγά. Υπάρχει κίνδυνος επίθεσης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να προσδιορίσει την εθνικότητα των ενόπλων.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε το πρωί ότι ένας Ρώσος αξιωματικός έδωσε στους Ουκρανούς στρατιωτικούς προθεσμία «έως τις πέντε» (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα για να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης περίπου 400 τουφεκιοφόροι του ναυτικού παραμένουν αποκλεισμένοι από το πρωί στη βάση τους στη Φεοντόσια, ένα λιμάνι περίπου 200 χλμ. από τη Συμφερόπολη, από «Ρώσους στρατιωτικούς» που απαίτησαν να τους παραδώσουν τον οπλισμό τους.

You may also like

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ