ΚΚΕ: Πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
412

Κατατέθηκε, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, η πρόταση νόμου «Κατάργηση των Μνημονίων, των Μεσοπρόθεσμών Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής και των Εφαρμοστικών τους Νόμων- Καταγγελία των Δανειακών Συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των Μνημονίων».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, «το ΚΚΕ, συνεπές στην πολιτική του και τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση, για μια ακόμη φορά καταθέτει πρόταση νόμου για την ακύρωση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που ψήφισαν στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ εν συνεχεία. Με την ίδια πρόταση νόμου, το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων που βασίζονται στις δανειακές συμβάσεις και στα μνημόνια, των λεγόμενων εφαρμοστικών νόμων».

Όλα αυτά τα μέτρα, αναφέρει επίσης το ΚΚΕ, «εκπορεύονται από την στρατηγική της ΕΕ, τη στρατηγική του κεφαλαίου για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι μέτρα που προωθούνται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από το χρέος και τα ελλείμματα. Επομένως, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και τα κόμματα εκείνα που διακηρύσσουν τη δέσμευσή τους για τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, επί της ουσίας αφήνουν άθικτο το αντεργατικό-αντιλαϊκό οπλοστάσιο».

Πρόταση νόμου για την κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων που το συνοδεύουν κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση.

Η πρόταση αυτή δεν διαφέρει από εκείνη που είχε καταθέσει και πάλι το κόμμα μετά τις εκλογές του 2012.

Το ΚΚΕ οργανώνει, μάλιστα, ανοικτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής ενάντια στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία «επεκτείνει το μνημόνιο και συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική».

«Η συμφωνία και η λίστα μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει όλα τα αρνητικά για τους εργαζόμενους μέτρα που πήρε το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, μαζί με την ΕΕ στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, μέτρα που βοηθούσαν και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει, επίσης, τη «διαπραγμάτευση» διαφημιστική απourάτη, καθώς -όπως τονίζει-συνεχίζεται η αυστηρή επιτήρηση, η αξιολόγηση από την τρόικα, που τώρα ονομάζεται «τρεις θεσμοί».

«Καμία στήριξη και ανοχή στην κυβέρνηση που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο των δεσμεύσεων στην ΕΕ και της κερδοφορίας των μονοπωλίων» προσθέτει.

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού