Και ξαφνικά… μονομερή νομοσχέδια

Προβληματισμό για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης έσπειρε η φράση του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν τα τέσσερα κυβερνητικά στελέχη (Ε. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης, Γ. Χουλιαράκης και Γ. Κατρούγκαλος) τα οποία μετείχαν στις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές το τελευταίο δεκαήμερο.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προαναγγέλλοντας την κατάθεση, μονομερώς, από την κυβέρνηση του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίων στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Μονομερής «ρήξη»;

Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να νομοθετήσει στην εκπνοή του χρόνου για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ως «κυρίαρχη» δημιουργεί νέα δεδομένα, τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνδέει ευθέως τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τη διευθέτηση του προβλήματος στο ασφαλιστικό σύστημα. Η ίδια, μάλιστα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε προειδοποιήσει προ ημερών ότι το ασφαλιστικό κινδυνεύει να πέσει «στα βράχια»!

Η σκοπιμότητα της παραπάνω κυβερνητικής πρωτοβουλίας, σε συνδυασμό με τον ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Πάσχα, πληθαίνουν τα σενάρια για επιδίωξη «ρήξης» από την ελληνική πλευρά, τέσσερις μήνες και πλέον από την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση.

Τα «πάθη» στο Eurogroup

Αν και ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως αναμένει την επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές, σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25-26 Απριλίου (ήτοι την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη), τίποτε δεν μπορεί να προδικάσει ότι ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου θα γίνει αποδεκτός από τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές. Πολύ περισσότερο όταν δεν φαίνεται να βιάζονται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποφεύγοντας να αναφερθούν σε συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως στην περίπτωση του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το ημερολόγιο πάντως αφήνει ελάχιστα περιθώρια στις δύο μεριές να δώσουν τα χέρια πριν από το Πάσχα, καθώς στις 15 – 17 του μηνός λαμβάνει χώρα στην Ουάσιγκτον η Εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ το προγραμματισμένο για τις 22 Απριλίου Eurogroup φαντάζει, πλέον, αδύνατο να επικυρώσει την όποια συμφωνία.

Το «τσούγκρισμα» στις περιφέρειες

Αν τελικά δεν ευοδωθεί η επιθυμία του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον προγραμματισμό ενός έκτακτου Eurogroup στις 25-26 Απριλίου, το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένεται να βαρύνει πολύ, δεδομένου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, θα δεχθούν πίεση από τους ψηφοφόρους τους στις εκλογικές του περιφέρειες, όπου θα μεταβούν για τις γιορτές.

Χωρίς να έχουν ψηφίσει τα σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης νομοσχέδια, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να γίνουν κοινωνοί κριτικής και αντιδράσεων των συμπολιτών τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες των διαφοροποιήσεων και διαρροών, σε περίπτωση ψηφοφορίας μετά το τέλος των γιορτών.

You may also like

Ορκωμοσία Ερντογάν παρουσία 22 αρχηγών κρατών

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά σήμερα μια νέα θητεία