Και αν δεν κλείσει;

Μολονότι η επιθυμία για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ως δείγμα συμπόρευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τήρησης της συμφωνίας του καλοκαιριού, αυτή τη φορά είναι πιο έκδηλη στους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου, κανείς δεν μπορεί να εκφράσει με βεβαιότητα ότι οι διαβουλεύσεις θα τερματιστούν επιτυχώς, λίγο πριν τις ημέρες του Πάσχα.

Η αντίδραση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και οι διαρροές περί ζήτησης για «αίμα» από πλευράς των δανειστών εκλαμβάνονται μάλλον ως κακός οιωνός, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν ο κ. Κατρούγκαλος που επιχειρηματολογούσε υπέρ της ψήφισης του νέου Ασφαλιστικού πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα!

Επιπλέον, η παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα ξημερώματα στο χώρο γνωστού ξενοδοχείου, όπου «μαίνονται» οι διαβουλεύσεις αποκαλύπτει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών, στη σκιά και των αποκαλύψεων των Wikileaks.

Ακόμη και αν οι τελευταίες ερμηνεύτηκαν από κάποιους ως ύστατη βαλβίδα εξαέρωσης της κυβέρνησης απέναντι στην κοινή γνώμη, το βάρος –οικονομικό και επικοινωνιακό- των επικείμενων μέτρων είναι βαρύ και γνωστό στους πάντες.

Αν η κυβέρνηση ολοκληρώσει την αξιολόγηση, λαμβάνοντας τις επώδυνες αποφάσεις, τότε το επόμενο διάστημα θα μπορούν να διαφανούν ισχνά σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Αν όχι, τότε τα δεδομένα αλλάζουν άρδην, ενώ ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου (αξιολόγηση – χρέος- ανασχηματισμός – επανεκκίνηση της οικονομίας) περνά στις Καλένδες. Το ενδεχόμενο τα δύο μέρη να μη συγκλίνουν, ιδιαίτερα στο Ασφαλιστικό, ακόμη και στην Ουάσιγκτον (τελευταία ημερολογιακά ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας πριν το Eurogroup της 22ης Απριλίου), γεννά τρόμο, αλλά και σειρά ερωτηματικών για το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Αν η αξιολόγηση δεν κλείσει, κανείς δεν μπορεί να αποκλίσει:

> αναταραχές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος: η αμφισβήτηση κυβερνητικών χειρισμών από την Ομάδα των «53» διατυπώθηκε πρόσφατα σε κείμενο, η κ. Κατριβάνου καταψήφισε το νομοσχέδιο για το προσφυγικό και η κ. Χριστοδουλοπούλου ψήφισε «παρών»,

> προβληματισμό στον έτερο κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ: η δυσφορία του κ.Καμμένου απέναντι στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα για το όνομα της ΠΓΔΜ απέδειξε περίτρανα το εύθραυστο του κυβερνητικού συνασπισμού, η συνοχή του οποίου θα μπορούσε να δοκιμαστεί εκ νέου, υπό το βάρος ραγδαίων εξελίξεων,

> έντονη απαίτηση από κόμματα της αντιπολίτευσης για αλλαγή κυβερνητικού σχήματος: άλλωστε, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης ουδέποτε σταμάτησε να ζητά τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά επαναφέρει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη κυβέρνησης εθνικής ενότητας, συμπεριλαμβάνοντας και την Νέα Δημοκρατία.

>πρόωρες εκλογές: μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα σήμαινε αυτόματα νέα οικονομική αστάθεια, εντείνοντας την πίεση από πλευράς της αξωματικής αντιπολίτευσης. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αιτηθεί ήδη τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, εντείνοντας μέρα με την ημέρα την πίεσή του προς την κυβέρνηση.

You may also like

Ορκωμοσία Ερντογάν παρουσία 22 αρχηγών κρατών

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά σήμερα μια νέα θητεία