Θεσσαλονίκη – Τόκιο μέσω… manga

- in ΕΥ ΖΗΝ
562

Για τον 8ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό manga που πραγματοποιείται στο Τόκιο ξεκίνησε σήμερα το πρώτο ελληνικό manga, στο οποίο καταγράφεται η ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση, με τίτλο «Τότε και τώρα, πάντα Θεσσαλονίκη» δημιουργήθηκε υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, από τους Mangatellers, μια καλλιτεχνική ομάδα δημιουργίας original manga ιστοριών με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η ομάδα αποτελείται από δύο σεναριογράφους, τους Ραφαήλ Βουτσίδη και Καρυοφύλλη – Χρίστο Χατζόπουλο, έναν σκιτσογράφο, τον Μάνο Λαγουβάρδο και έναν βοηθό σκιτσογράφου, τον Νικήτα Εφημίδη. Περίπου 1,5 χρόνο δούλεψαν όλοι οι συντελεστές για τη δημιουργία του ελληνικού manga.

Στο «Τότε και τώρα, πάντα Θεσσαλονίκη» παρουσιάζεται η πόλη μέσα από την ιαπωνικής εικαστικής τέχνη του manga. Συγκεκριμένα, αποτυπώνεται η Θεσσαλονίκη σε ένα οδοιπορικό από την αρχή της ιδρύσεώς της έως και την σύγχρονη εποχή, με πρωταγωνιστές τους ήρωες των ιστοριών των Mangatellers, R.u.N. και Mythos.

Θα διανεμηθούν 5.000 περιοδικά, καθόλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς που η Θεσσαλονίκη είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, σε διαφορά events καθώς και από τα γραφεία της ΕΠΝ.

Το project έχει στόχο να διευρύνει τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες της νεολαίας, στον γνώριμο κόσμο του manga και να συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας. Το manga αποτελεί το πρώτο manga tankoubon που εκδίδεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ιαπωνικές προδιαγραφές. To έργο «Τότε και τώρα, πάντα Θεσσαλονίκη» συνδυάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή κουλτούρα με στοιχεία του ιαπωνικού πολιτισμού.

Το εγχείρημα έγινε με την υποστήριξη και την έγκριση του Πολιτιστικού Τμήματος της Ιαπωνικής Πρεσβείας Ελλάδος. Ο εκπρόσωπος του γενικού πρόξενου της Ιαπωνίας, Χάρης Αλεξόπουλος μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την συγκεκριμένη προσπάθεια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μέσα από την ιαπωνική κουλτούρα παρουσιάζεται η ιστορία της Θεσσαλονίκης». Έκανε λόγο για μια προσπάθεια που ενώνει τη Θεσσαλονίκη και την Ιαπωνία και η οποία δεν απευθύνεται μόνο σε νέους αλλά και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Τι είναι τα manga

Τα manga είναι comics από την Ιαπωνία και το στυλ τους άρχισε να διαμορφώνεται από τον 19ο αιώνα. Είναι ασπρόμαυρα, διαβάζονται από δεξιά προς τα αριστερά. Η αγορά των manga στην Ιαπωνία ξεπερνάει τα 6 δισεκατομμύρια Yen, ενώ η παγκόσμια αγορά του είδους αγγίζει τα 450 εκατομμύρια δολάρια.

Στην Ελλάδα τα manga ξεκίνησαν να γίνονται γνωστά την τελευταία δεκαετία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην μεγάλη διεύρυνση του broadband internet που έγινε το 2003-2004 στην Ελλάδα. Η κοινότητα των manga και anime (Ιαπωνικά κινούμενα σχέδια) είναι ιδιαιτέρως μεγάλη στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται ότι ασχολούνται με αυτό το είδος της ιαπωνικής τέχνης περίπου 30.000 εκ των οποίων οι 6.000- 7.000 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: voria.gr

You may also like

Όταν ένα ρομπότ που ψήνει μπέργκερ

Ζητείται μονόχειρας ψήστης, πλήρους απασχόλησης -πρόθυμος και για