Θεσσαλονίκη: Το 68% των νέων θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
403

Το 68% των νέων της Θεσσαλονίκης θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, ωστόσο πέντε στους δέκα δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν νιώθουν Ευρωπαίοι. Από το νέο Ευρωκοινοβούλιο το 47,7% των ερωτηθέντων προσδοκά “αποτελεσματικότερη στήριξη της χώρας στην αντιμετώπιση της κρίσης”.

Τα παραπάνω αποτελούν τα αποτελέσματα έρευνας για τις ευρωεκλογές που διενεργήθηκε για λογαριασμό της “Θεσσαλονίκης: Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014” και τα οποία θα παρουσιαστούν επίσημα το απόγευμα σε εκδήλωση στο δημαρχιακό μέγαρο.

Η έρευνα έγινε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων στο Δήμο Θεσσαλονίκης σε τυχαία δειγματοληψία 700 ατόμων, ανδρών και γυναικών, ηλικίας από 18 έως 34 ετών, από 11 έως 14 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 47% δηλώνει ότι εμπιστεύεται “λίγο” ή “καθόλου” την Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμό. Μόλις το 21,9% των νέων 17-19 ετών, εκείνοι δηλαδή που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά φέτος στις εκλογές, εμπιστεύεται την Ε.Ε. σαν θεσμό.

Στην ερώτηση “Οι ανησυχίες σας πιστεύετε πως θα ήταν μεγαλύτερες ή μικρότερες αν η χώρα μας ήταν εκτός Ε.Ε.;” το 41,1% απαντά ότι θα ήταν μεγαλύτερες, το 30,6% λέει “το ίδιο” και το 20% πιστεύει ότι θα ήταν μικρότερες.

Όσο για το ερώτημα “Πόσο Ευρωπαίοι νιώθετε;”, μόλις 10,4% απαντά “Πάρα πολύ”. “Λίγο” απαντά το 27,9% και “καθόλου” το 22,9%. “Αρκετά” είναι η απάντηση που δίνει το 23,7%.

Στο ερώτημα “Έχετε σκοπό να ψηφίσετε στις επερχόμενες ευρωεκλογές;” 68% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά. Χαμηλότερη αναμένεται, πάντως, η συμμετοχή στις μικρότερες ηλικίες, καθώς το 34,7% των ερωτηθέντων 17 – 19 ετών απαντά ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει.

Όσο για τους λόγους που θα τους οδηγούσαν στην κάλπη, το 36,8% θεωρεί ότι “είναι υποχρέωση όλων μας η ψήφος”, το 29,8% θεωρεί ότι με την ψήφο μπορεί να αλλάξει κάτι, το 16,8% πιστεύει ότι έτσι στέλνει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και το 13,4% ότι στέλνει ένα μήνυμα στην Ευρώπη.

Από το νέο Ευρωκοινοβούλιο, το 47,7% των ερωτηθέντων προσδοκά “αποτελεσματικότερη στήριξη της χώρας στην αντιμετώπιση της κρίσης”, 22,9% “δίκαιη αντιπροσώπευση – συμμετοχή όλων των χωρών στις αποφάσεις” και 20,6% “μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την προστασία των δημόσιων αγαθών, νερό, ηλεκτρικό, ελευθερία Τύπου κλπ”.

Ποσοστό 48,8% δηλώνει ότι θα πήγαινε να ψηφίσει αν ένιωθε ότι με την ψήφο του θα άλλαζε κάτι. Μοιρασμένα είναι τα ποσοστά αναφορικά με την ενημέρωση γύρω από ζητήματα που αφορούν την Ε.Ε. καθώς το 51,7% δηλώνει ότι ενημερώνεται.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των νέων δεν είναι άλλη από την εύρεση εργασίας (57,7%), ποσοστό που αυξάνεται σε 67,7% ανάμεσα σε ανθρώπους 17 – 19 ετών.

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού