Θεσσαλονίκη: Το επόμενο βήμα στην αντισεισμική προστασία

- in ΓΥΝΑΙΚΑ
524

Τα εγκαίνια νέου κτιρίου του ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος

«Το επόμενο βήμα στην αντισεισμική προστασία είναι η ενίσχυση των κτιρίων στις περιοχές εκείνες που περιμένουμε τους σεισμούς. Τώρα φτάσαμε σε ένα σημείο ούτως ώστε μπορούμε να πούμε πού με υψηλή πιθανότητα, την επόμενη δεκαετία, περιμένουμε τον σεισμό. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να ληφθούν μέτρα. Ποια είναι τα μέτρα αυτά; ο έλεγχος των κτιρίων και η ενίσχυση αυτών που έχουν ευπάθεια. Χωρίς μηχανικούς και χωρίς την Πολιτεία κάτι τέτοιο δεν γίνεται», ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Βασίλης Παπαζάχος, με αφορμή την παρουσία του στον αγιασμό και τα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων κτιριακών εγκαταστάσεων του ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ στην περιοχή Ελαιώνες της Πυλαίας Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Παπαζάχος επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή, σε περίπτωση σεισμού, το ΙΤΣΑΚ μπορεί, με το πάτημα ενός κουμπιού, να γνωρίζει άμεσα πού θα πρέπει να στείλει τους ειδικούς του, ενώ τόνισε ότι το μεγαλύτερο έργο μέχρι πρόσφατα ήταν ο αντισεισμικός κανονισμός. Το επόμενο βήμα, πρόσθεσε, είναι να ιεραρχηθούν τα μέτρα ετοιμότητας ανάλογα με την επιστημονική γνώση ώστε να ληφθούν μέτρα εκεί που περιμένουμε σεισμούς. «Εκεί, το ΙΤΣΑΚ μπορεί να προσφέρει πολλά, όμως, σε κάθε περίπτωση, η αντισεισμική προστασία είναι εθνικό ζήτημα που απαιτεί τη συνεργασία της Πολιτείας, των μηχανικών και των σεισμολόγων», υπογράμμισε.

Εγκαινιάζοντας το νέο κτίριο του ΟΑΣΠ- ΙΤΣΑΚ, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος τόνισε ότι σήμερα υπάρχει μια Ελλάδα που παράγει, που προσπαθεί και δικαιούται να ελπίζει. «Αυτή την Ελλάδα εκπροσωπούν το κτίριο του ΙΤΣΑΚ και οι ερευνητές του», πρόσθεσε.

Σχολίασε ακόμη ότι τον τελευταίο καιρό γίνονται προσπάθειες δημοπράτησης και επανεκκίνησης σημαντικών έργων, με τη σημαντική βέβαια συμβολή της ΕΕ. “Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθούμε να ξεπερνούμε τα προβλήματα που έχουμε, να πιστεύουμε και να αισιοδοξούμε” υπογράμμισε.

You may also like

Χάρι και Mέγκαν στο Spotify

Ο πρίγκιπας Χάρι της Βρετανίας και η σύζυγός