Θεσσαλονίκη: κάλεσμα σε «εθνική… σταυροφορία»

«Η οικονομική διπλωματία, κλειδί για την ανάπτυξη» τονίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

Σε εθνική… σταυροφορία, που επιτάσσει τη συνεργασία κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να εξελιχθεί η προσπάθεια για την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στη διεθνή σκακιέρα, επισημαίνει μεταξύ άλλων το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) στις προτάσεις που κατέθεσε στον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Ο κ. Κούρκουλας συναντάται σήμερα, με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) με θέμα: «Οικονομική Διπλωματία: Απολογισμός 2013-Προγραμματισμός 2014».

«Πέραν των προσπαθειών, που οι ίδιοι οι επιχειρηματίες καταβάλλουν, απαιτείται η άσκηση και η ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας προκειμένου να προωθηθούν και να προβληθούν τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η απρόσκοπτη άσκηση και αναβάθμιση της οικονομικής διπλωματίας της χώρας είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιχειρηματική κοινότητα» τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι διανύουμε μία ιδιαίτερα σημαντική περίοδο που πρέπει να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας, αυτή της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Αναφερόμενος ο κ. Παπαδόπουλος στις ελληνικές εξαγωγές τόνισε ότι τα στοιχεία για την πορεία τους, από το 2009 ως το 2012 δείχνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν ένα μικρό θαύμα. «Οι θετικές εξαγωγικές επιδόσεις των τελευταίων ετών είναι αποτέλεσμα υπερπροσπάθειας από την πλευρά των ίδιων των επιχειρήσεων. Η κόπωση, όμως, είναι ήδη ορατή, αφού σε επίπεδο 12μήνου 2013 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές παρουσίασαν οριακή μείωση κατά 0,2%».

Για τη συνέχιση της θετικής πορείας των εξαγωγών, το ΒΕΘ προτείνει: την ενίσχυση της ρευστότητας, με επέκταση των σχετικών προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων, με δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας Εξαγωγών- Εισαγωγών, με ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με στοχευμένη αξιοποίηση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ. Επιπρόσθετα ζητά να δοθεί έμφαση στο θέμα της δικτύωσης, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρηματική πληροφόρηση και συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα εξαγωγών αλλά και την υιοθέτηση Flat Tax Rate System (15%), με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας.

You may also like

Eπανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τους