Θεοδωράκης: 1,5 ώρα με τον Μισέλ Σαπέν

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
473

Περισσότερο από 1,5 ώρα κράτησε η συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Το κεντρικό θέμα της μακράς, εποικοδομητικής και εγκάρδιας συζήτησης ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων. Μετά το τέλος της συνάντησης, με την οποία ο Σταύρος Θεοδωράκης ολοκλήρωσε μια διήμερη περιοδεία στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της οποίας συνάντησε εξέχουσες προσωπικότητες και στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος, δήλωσε:

«Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης των θεσμών απέναντι μας»

“Ήταν μία ενδιαφέρουσα και μαραθώνια συνάντηση. Φεύγω από τη Γαλλία με την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Αν φερθούμε ρεαλιστικά και αν σκεφτούμε ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας τότε η χώρα μας θα έχει πολλούς συμμάχους στο πλευρό της.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης των θεσμών απέναντι μας το οποίο έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των παλινωδιών της Ελληνικής κυβέρνησης. Τώρα, την ώρα που είμαστε στην τελική στροφή, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον κ. Τσίπρα ώστε να πείσει τους Ευρωπαίους ότι οι Έλληνες δεν φλερτάρουν με τα σενάρια ρήξης και ότι είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που έχει η χώρα”.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Δημοσιογράφος: Στη συνάντηση που είχατε με τον κ. Σαπέν μιλήσατε δηλαδή για όσα εγίναν στις Βρυξέλλες μεταξύ Γιούνκερ, Τσίπρα και Ντάισελμπλουμ;

Σταύρος Θεοδωράκης: Μιλήσαμε αναλυτικά για τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες με τις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και είναι πολύ κρίσιμα τα πράγματα για να κάνω τηλεοπτικές δηλώσεις επί αυτών των θεμάτων. Αυτό που μπορώ να σας πω όμως είναι ότι υπάρχει μία συμμαχία στην Ευρώπη που μπορεί να αποτελέσει μία συμμαχία που θα λειτουργήσει υπέρ της Ελλάδας. Τόσο η Γαλλία, όσο η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή επιτροπή και η Ευρωπαϊκή τράπεζα, οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα είναι καλοπροαίρετοι απέναντι στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι χάθηκε ένα πολύτιμο διάστημα τους πρώτους μήνες»

Για αυτό με διαβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και δεν έχω κανένα λόγο να μην το πιστεύω. Ο κύριος Σαπέν μου έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα και νομίζω ότι πρέπει με τη βοήθεια αυτών των ανθρώπων να βρούμε τις σωστές λύσεις, οι οποίες δεν βρίσκονται όταν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούμε να είμαστε με το ένα πόδι μας εκτός Ευρώπης. Νομίζω ότι χάθηκε ένα πολύτιμο διάστημα τους πρώτους μήνες, τις πρώτες εβδομάδες, τότε που η Ευρώπη ήταν πολύ κοντά στο να δώσει μια νέα ευκαιρία στη χώρα μας.

Υπήρξαν λάθος πολιτικές διαπραγμάτευσης εκείνο το διάστημα. Νομίζω ότι τα έχει κατανοήσει αυτά και ο κ. Τσίπρας πλέον.

Σημασία όμως έχει να μη γυρνάμε στο παρελθόν. Υπάρχει ακόμα χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση ώστε να πείσει τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να πάρει αυτές τις αποφάσεις που θα κρατήσουν τους Έλληνες στην καρδιά της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα θα καταφέρει να δώσει μία λύση στο πρόβλημα πριν τις 14 Ιουνίου»

Δημοσιογράφος: Αισιοδοξία υπάρχει για επίτευξη συμφωνίας;

Σταύρος Θεοδωράκης: Είναι σαφές από όλους τους Γάλλους αξιωματούχους που είδα ότι αισιοδοξούν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να δώσει μία λύση στο πρόβλημα πριν τις 14 Ιουνίου.

Τα περιθώρια στενεύουν κι αυτό είναι το μόνο πρόβλημα που μου θέτουν. Μου είπαν “πρέπει εσείς οι Έλληνες να βιαστείτε. Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια, γιατί δεν είστε μόνοι σας. Υπάρχουν και τα κοινοβούλια των άλλων κρατών που πρέπει να επικυρώσουν μια συμφωνία. Άρα, πρέπει το νωρίτερο δυνατό να πάρετε τις σωστές αποφάσεις’’. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν με αντιμετωπίζουν μόνο ως ηγέτη ενός κινήματος αλλά με αντιμετωπίζουν ως έναν Έλληνα πολιτικό. Και μέσω εμού στέλνουν ένα μήνυμα και στους υπόλοιπους Έλληνες πολιτικούς: να βοηθήσουμε όλοι ώστε να υπάρξει γρήγορα μια λύση. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι Γάλλοι -και θα μου επιτρέψετε να πω πως είναι κάτι το οποίο δεν καταλαβαίνω ούτε εγώ- είναι το γιατί δεν υπάρχει μια εθνική στρατηγική. Με ρωτούν αν συνομιλώ με τον κ. Τσίπρα, αν ενημερώνομαι για τις διαπραγματεύσεις από τον κ. Τσίπρα, και ξαφνιάζονται όταν τους λέω ότι κι εμείς μαθαίνουμε για όσα γίνονται στις διαπραγματεύσεις με βάση όσα γράφονται σε εφημερίδες και σάιτ. Μου επαναλαμβάνουν ότι ‘’τα προβλήματα της χώρας σας είναι τόσα πολλά, που νομίζουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια εθνική στράτευση, μια εθνική συνεννόηση για μεγάλα θέματα”.

You may also like

Από σήμερα, τα δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

 Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη,