Θεοδωράκης: Το Ποτάμι να είναι η «μηχανή» της επόμενης κυβέρνησης

«Η ελπίδα δεν έρχεται από μόνη της. Ο άνεργος δεν μπορεί να ελπίζει αν δεν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να βρει δουλειά. Το Ποτάμι εκεί θα ρίξει το βάρος του» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην Αγγελική Σπανού και την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τα θέματα διαπλοκής αναρωτήθηκε αν «Υπάρχει καλύτερη εγγύηση από τον Διαμαντούρο, τον Μαρκή, τον Αλιβιζάτο; Έχουν τα κόμματα καλύτερους για να συγκρουστούν με την διαφθορά;» και στη συνέχεια είπε «Δεν έχουμε χρέη, δεν έχουμε δανειστεί ούτε μισό ευρώ από τις τράπεζες. Δεν ανοίξαμε γραφεία σε όλη την Ελλάδα οπότε δεν έχουμε ανάγκη από χρηματοδότες. Όλοι ξέρουμε ότι η διαπλοκή δεν ποντάρει στο 6% ή το 10% του Ποταμιού αλλά ποντάρει κατευθείαν στα κόμματα εξουσίας». Τέλος, αναφερόμενος στον ρόλο του Ποταμιού «Αν θέλουμε να έχουμε λύσεις προς όφελος των πολλών και όχι μόνο των κομματικών μηχανισμών, το Ποτάμι πρέπει να είναι δυνατό και να είναι η μηχανή της επόμενης κυβέρνησης. Αλλά δεν συμμετέχουμε χωρίς όρους. Δεν μας ενδιαφέρει το μοντέλο 4-2-1 των Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη, ούτε το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπου ο καθένας έχει το βασίλειό του και το πλοίο δεν είχε τιμόνι».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στον «Ελεύθερο Τύπο»:

-Να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο μετά τις εκλογές;

Γι’ αυτό προσπαθούμε. Με σχέδιο και πρόγραμμα. Όχι με βερμπαλισμούς και κούφια συνθήματα του στυλ «η ελπίδα έρχεται» όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο. Πρέπει να συνεννοηθούμε, να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα και να καταλήξουμε στις λύσεις. Λύσεις που θα αναλάβουν να τις φέρουν εις πέρας άξιοι άνθρωποι και όχι κομματικοί υπάλληλοι. Η ελπίδα δεν έρχεται από μόνη της. Ο άνεργος δεν μπορεί να ελπίζει αν δεν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να βρει δουλειά. Το Ποτάμι εκεί θα ρίξει το βάρος του.

-Το Ποτάμι θα συμμετάσχει οπωσδήποτε στην επόμενη κυβέρνηση;

Αν θέλουμε να έχουμε λύσεις προς όφελος των πολλών και όχι μόνο των κομματικών μηχανισμών, το Ποτάμι πρέπει να είναι δυνατό και να είναι η μηχανή της επόμενης κυβέρνησης. Αλλά δεν συμμετέχουμε χωρίς όρους. Δεν μας ενδιαφέρει το μοντέλο 4-2-1 των Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη, ούτε το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπου ο καθένας έχει το βασίλειό του και το πλοίο δεν είχε τιμόνι. Στις θέσεις εργασίας – δηλαδή στα υπουργεία – πρέπει να βρεθούν οι επαΐοντες. Δεν έχουμε χρόνο για πειράματα. Δεν έχουμε χρόνο για εκδρομές στο παρελθόν. Νέα πρόσωπα, μαζί με λίγους παλιούς, μια σφικτή ομάδα που θα κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά. Όχι αόριστες προγραμματικές συμφωνίες που μοιάζουν σας εκθέσεις ιδεών. Θέλουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, δεσμεύσεις, χρονοδιάγραμμα και τρόπο υλοποίησης. Και θα το επαναλάβω, δεν θα συναινέσουμε στην επιλογή προσώπων που τα προσόντα τους εξαντλούνται στην κομματική προϋπηρεσία και στις καλές σχέσεις με τον εκάστοτε αρχηγό.

-Θα πρέπει πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνεργασίας να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος;

Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ο οποίος θα έχει μόλις ψηφιστεί από τους πολίτες, έχει αναμφισβήτητα τον πρώτο λόγο. Άλλωστε ο εκλογικός νόμος τους δίνει και ένα προβάδισμα 50 εδρών. Η προηγούμενη Βουλή θα έπρεπε να είχε διορθώσει αυτή την ανωμαλία των 50 εδρών. Και ο Σαμαράς θα μπορούσε να είχε μειώσει αυτό το εξωφρενικό μπόνους του πρώτου κόμματος. Αλλά όπως ξέρετε οι πρωθυπουργοί στην Ελλάδα πολιτεύονται με το βλέμμα προς το κόμμα τους και όχι προς την κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με παθογένειες, να δυσαρεστήσει συμφέροντα και συντεχνίες και να συνεργαστεί με τους πολιτικούς που πιστεύουν στην Ευρώπη.

-Εσείς, υπό προϋποθέσεις, θα αναλαμβάνατε κάποιον ρόλο σε μια τέτοια κυβέρνηση;

Όχι. Δεν είναι προτεραιότητά μου. Και δεν είναι ανάγκη να γίνουμε όλοι υπουργοί, μπορούμε να βοηθήσουμε και από άλλες θέσεις. Είμαι έτοιμος όμως να προτείνω ικανούς ανθρώπους που έχουν λύσεις για τα προβλήματα της χώρας. Αρκεί βεβαίως να συμφωνήσουμε στους στόχους που πρέπει να έχει η νέα κυβέρνηση.

-Να υποθέσουμε ότι τον Ν. Διαμαντούρο, τον Μ. Ματσαγγάνη, τον Ν. Αλιβιζάτο, που είναι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με το Ποτάμι, τους θεωρείτε ιδανικούς υπουργούς;

Δεν θα κρυφτώ. Πιστεύω ότι οι 3 που αναφέρετε θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που μας ταλανίζουν. Κανείς όμως από αυτούς, όπως κανείς από εμάς, δεν κυνηγάει τα υπουργεία. Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών, έχει συγκρουστεί με τις κακοδαιμονίες μας και έχει φέρει αποτελέσματα. Ο Μάνος Ματσαγγάνης, ο ρεφορμιστής οικονομολόγος της Αριστεράς δίνει συνεχώς διέξοδο στα οικονομικά μας αδιέξοδα με συγκεκριμένες προτάσεις. Όσο για τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο η συμβολή του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου αλλά και των αξιών του ευρωπαϊκού πολιτισμού αναγνωρίζεται νομίζω από όλους τους Έλληνες.

-Τη διάκριση μεταξύ «παλιού» και «νέου» την εννοείτε με διαφορετικό τρόπο από τον Α. Τσίπρα;

Οι διαφημιστές του κ. Τσίπρα αναζητούσαν απεγνωσμένα ένα νέο δίλημμα, αφού ο αντιμνημονιακός αγώνας τους τελείωσε. Το νέο όμως δεν έχει σχέση μόνο με τον χρόνο, δεν έχει σχέση με την ηλικία. Δεν είσαι νέος αν πολιτεύεσαι με τον παλιό τρόπο. Αν καταργείς τα πρότυπα σχολεία, αν διαιωνίζεις την εξουσία των συντεχνιών και των συμφερόντων, αν βάζεις στις θέσεις-κλειδιά μόνο τους κομματικούς σου φίλους σου. Είναι νέο αυτό που έφεραν ο κ. Μπαλτάς, η κα Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Σκουρλέτης; Τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν αυτό το επτάμηνο μόνο βουτιές στο παρελθόν έκαναν. Νέοι υπουργοί με παλαιοκομματική περπατησιά. Ο κ. Τσίπρας είναι το νέο της παλιάς πολιτικής.

ο Ποτάμι κατηγορείται από τους αντιπάλους του ως κόμμα της διαπλοκής και μάλιστα με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μπορείτε να αποδείξετε το αντίθετο;

Δεν έχετε δίκιο. Κάθε εβδομάδα αλλάζουν αυτοί που μας στηρίζουν σύμφωνα με τις λάσπες που πετούν ορισμένοι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Στην αρχή ήταν ένας τραπεζίτης, μετά ένας εκδότης, μετά ένας εργολάβος, μετά ένας πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας, κάποια στιγμή ήταν οι Εβραίοι, μετά οι Γερμανοί. Είναι τόσο αστείες οι ιστορίες τους που μάλλον δεν αξίζουν καμιά σοβαρή απάντηση. Πάντως αν κάποιος από τους αντιπάλους μας επιμένει, εδώ είμαστε για να συγκρίνουμε τα βιογραφικά μας και τα πόθεν έσχες μας.

– Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω. Είσθε διατεθειμένος να συγκρουσθείτε με την διαπλοκή και την διαφθορά;

Μα τι με ρωτάτε; Υπάρχει καλύτερη εγγύηση από τον Διαμαντούρο, τον Μαρκή, τον Αλιβιζάτο; Έχουν τα κόμματα καλύτερους για να συγκρουστούν με την διαφθορά; Από την πρώτη μέρα στην Βουλή είπαμε πως πρέπει να σπάσουν οι τριγωνικές σχέσεις Media – τράπεζες – πολιτική. Καταθέσαμε προτάσεις για διαφάνεια στα δημόσια έργα. Προτείναμε «Ενιαία αρχή προμηθειών» υπό την εποπτεία μη κομματικών προσώπων. Η κυβέρνηση πετάει συνθήματα, εμείς προτείνουμε λύσεις. Και βέβαια είναι και οι πράξεις. Είμαστε το μόνο κόμμα που έχει δώσει μετά τις εκλογές τον πλήρη ισολογισμό εσόδων – εξόδων. Δεν έχουμε χρέη, δεν έχουμε δανειστεί ούτε μισό ευρώ από τις τράπεζες. Δεν ανοίξαμε βέβαια γραφεία σε όλη την Ελλάδα, οπότε δεν έχουμε ανάγκη από χρηματοδότες. Και να σας πω και κάτι. Όλοι ξέρουμε ότι η διαπλοκή δεν ποντάρει στο 6% ή το 10% του Ποταμιού αλλά ποντάρει κατευθείαν στα κόμματα εξουσίας.

-Σας ασκείται κριτική ότι υπήρξατε πολύ ήπιος στη στάση σας απέναντι στον Α. Τσίπρα; Κάνετε δεύτερες σκέψεις εκ των υστέρων; Διαπιστώνετε κάποιο λάθος σας;

Εμείς δεν στηρίξαμε τον κ. Τσίπρα, στηρίξαμε τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας αμφιταλαντευόταν γιατί κοιτούσε μόνο προς το κόμμα του. Η χώρα πήγαινε στα βράχια. Κάποιοι σχεδίαζαν την επιστροφή στην δραχμή. Ο κ. Θεοχάρης με δική μου εντολή, το κατήγγειλε στην Βουλή. Έπρεπε λοιπόν να δράσουμε. Να μην μπορούν να λένε «δεν θα περάσει η συμφωνία από την Βουλή». Γιατί αυτό έλεγαν στους ξένους. Κάποιοι ήθελαν να παρουσιάσουν την δραχμή ως αναγκαστική λύση. Όλους αυτούς λοιπόν αφοπλίσαμε με την επιθετική μας τακτική. Και ήταν η πιο χρήσιμη φράση που είπαμε: «φέρτε επιτέλους μια συμφωνία». Αν την είχαν φέρει όταν τους το είπαμε, θα είχαμε γλυτώσει το κλείσιμο των τραπεζών που κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει στην οικονομία.

You may also like

Μητσοτάκης: H Ελλάδα πρώτη στην παραλαβή νέων φαρμάκων για covid-19

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Σωτηρία που