Η ομιλία Τράμπ έριξε τα ομόλογα

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα σε υψηλό επίπεδο έξι εβδομάδων, σε αντίθεση με τη γενικότερη πτώση των αποδόσεων για το χρέος χωρών της Ευρωζώνης, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας για τη νομιμότητα του νέου εκλογικού νόμου.

Η Γερμανία οδήγησε σε πτώση τις αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, αυξάνοντας τη ζήτηση για ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο 1,5 μήνα έναντι ενός καλαθιού άλλων σημαντικών νομισμάτων, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με πτώση και οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μειώθηκαν.

Στην Ιταλία, όμως, επικράτησε επιφυλακτικότητα εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του συνταγματικού δικαστηρίου για τον αμφιλεγόμενο εκλογικό νόμο. Η πρόταση του δημοψηφίσματος, που απορρίφθηκε από τους ψηφοφόρους στις 4 Δεκεμβρίου, θα οδηγούσε στην κατάργηση της ιταλικής άνω βουλής, για την οποία ισχύει ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, ενώ για την κάτω βουλή είχε εγκριθεί ένα πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα το 2015.

Αυτός νόμος για την κάτω βουλή έχει προσβληθεί δικαστικά, αλλά παραμένει ασαφές αν θα υπάρξει οριστική απόφαση αυτή την εβδομάδα. Ο συνήθως λιγομίλητος Ιταλός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι η Ιταλία πρέπει να υιοθετήσει έναν νέο εκλογικό νόμο για να μπορέσουν να διεξαχθούν εθνικές εκλογές – κάτι που ζήτησαν οι ηγέτες αρκετών κομμάτων μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τον περασμένο μήνα, που οδήγησε στην παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

You may also like

ESM: Πράσινο φως την εκταμίευση της δόσης 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

«Το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)