Η ΔΗΜΑΡ και η… ιδιοκτησία

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
494

Μήλον της έριδος η αιγίδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα περιελάμβανε σειρά συναντήσεων, όπως αυτή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

Η προοπτική της ένταξης της ΔΗΜΑΡ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) απασχολεί πλέον σοβαρά την Αγίου Κωνσταντίνου, μολονότι ο Πρόεδρος του κόμματος ήταν διστακτικός απέναντι στο εγχείρημα και χρειάστηκε το ταξίδι του στη βελγική πρωτεύουσα πέρσι την Άνοιξη, για να σπάσει ο πάγος. Το ενδεχόμενο ένταξης ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, (αν τελικά εκλεγεί με το μέτρο 4,3), στη σοσιαλιστική ευρωομάδα δεν περνά απαρατήρητο από τη Χαριλάου Τρικούπη, που εργάζεται όλο το τελευταίο διάστημα στην προοπτική ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.

Παρουσία του Χάνες Σβόμποντα, μιλώντας χθες από τη Θεσσαλονίκη, « το ζήτημα δεν είναι να εκλεγούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο Ελληνες Ευρωβουλευτές που στη συνέχεια θα ενταχθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ζητούμενο δεν είναι καν το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα – το ΠΑΣΟΚ είναι το μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – να συγκεντρώσει πολλές ψήφους» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, για να ακολουθήσει αργά το βράδυ η αντίδραση της Αγίου Κωνσταντίνου.

«Η ενόχληση του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα, όλα τα ψηφοδέλτια με σοσιαλιστικό πρόσημο, προδίδουν εκνευρισμό. Το ποιος δικαιούται να τοποθετείται στο όνομα των σοσιαλιστικών ιδεών δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας. Προκύπτει από τις πολιτικές που ακολουθεί» σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ η υπόθεση του ψηφοδελτίου του ΕΣΚ καθίσταται ακόμη δυσκολότερη.

Αυτονομία των «58»

Η εκτίμηση αυτή εκπορεύεται από το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας των 58» (στην οποία μετείχαν και στελέχη του Κινήματος), ζήτησε από την επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη να αποχωρήσει από την αίθουσα, όταν προχθές το απόγευμα επιχείρησαν να συναντηθούν με τον κ. Σβόμποντα. Ο απογαλακτισμός των «58» δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως για τη Δημοκρατική Αριστερά, καθώς τα μέλη της που δίνουν το παρόν στις διεργασίες για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς προετοιμάζουν τάση με αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

You may also like

ΣΥΡΙΖΑ: Μια ιστορική δημοκρατική τομή Ο «Κλεισθένης Ι»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «Με την