Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

- in ΥΓΕΙΑ
621

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον Δρ Κεντρικ Γκαλαρντ, πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D ορού λειτουργούν προστατευτικά έναντι του καρκίνου.

Ο Δρ Γκαλαρντ και ο αδελφός του Φρανκ, είχαν ήδη από τη δεκαετία του 1980 εντοπίσει σχέση μεταξύ έλλειψης βιταμίνης D και ορισμένων μορφών καρκίνου, όταν διαπίστωσαν ότι πληθυσμιακές ομάδες που ζούσαν σε υψηλά υψόμετρα ήταν πιθανότερο να έχουν έλλειψη βιταμίνης D και υψηλότερη συχνότητα καρκίνου του παχέος εντέρου. Μετέπειτα μελέτες συνέδεσαν την βιταμίνη και με άλλες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, των πνευμόνων και της ουροδόχου κύστης.

Ως γνωστόν, ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% της βιταμίνης D παράγεται από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας σε ουσίες που υπάρχουν στο δέρμα (στερόλες). Ηλιακή έκθεση, ακόμη και περιορισμένης επιφάνειας του σώματος για 5-10 λεπτά καθημερινά, κατά τις μεσημβρινές ώρες του καλοκαιριού, της άνοιξης και του φθινοπώρου, παράγει ποσότητα βιταμίνης D αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Η παραγωγή της βιταμίνης εξαρτάται από την ένταση της ακτινοβολίας, το χρώμα του δέρματος, αλλά και την ηλικία.

Το υπόλοιπο 10% της βιταμίνης D που έχει ανάγκη ο οργανισμός λαμβάνεται από τροφές, όπως τα ψάρια (κυρίως σολομός, γάδος, ρέγκα, σαρδέλα και τόνος), ο κρόκος του αυγού, το βοδινό κρέας, το συκώτι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για τα τελευταία, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.

Στην παρούσα μελέτη, ο Δρ Γκαλαρντ και οι συνεργάτες του θέλησαν να καθορίσουν ποια επίπεδα της βιταμίνης D ήταν αναγκαία για την αποτελεσματική μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου. Χρησιμοποίησαν ως δείκτη της 25-υδροξυβιταμίνη D.

Πηγή: in.gr

You may also like

Eστίες μετάδοσης του κορονοϊού τα σπίτια

Τα σπίτια είναι και θα συνεχίσουν να είναι