ΕΣΕΕ: Επιστολή στον πρωθυπουργό για την Κεφαλονιά

Άμεση λήψη μέτρων για τις τοπικές επιχειρήσεις ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των Κομμάτων με θέμα: «άμεση λήψη μέτρων για τις επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς» απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, υπογραμμίζοντας: «σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση ισχύ των παραπάνω ευεργετικών ρυθμίσεων, ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις του νησιού να ξεπεράσουν το σοκ των καταστροφών που υπέστησαν και έτσι να διατηρηθεί η βιωσιμότητά τους».

Αναλυτικά, η επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Οι πληγές που προκάλεσαν οι πολλαπλοί σεισμοί της Κεφαλονιάς στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί είναι σημαντικές και θα κάνουν πολύ καιρό να επουλωθούν. Ο εμπορικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί με βαθιά οδύνη τα δεινά που υπομένουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς και ήδη δραστηριοποιείται πολύπλευρα για την ανακούφισή τους.

Η δραστηριοποίησή μας όμως από μόνη της δεν αρκεί. Πάρα πολλές από τις επιχειρήσεις μέλη μας είναι βαριά πληγωμένες, έχοντας χάσει εμπορεύματα και έχοντας υποστεί σοβαρές ζημιές των χώρων λιανικής τους, ενώ είναι αντιμέτωπες με επιπλέον σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει.

Παράλληλα, το γενικότερο κλίμα στο νησί είναι καχεκτικό, η θλιβερή όψη και η θέα των υπό κατάρρευση κτιρίων θα προκαλέσει σίγουρα υποβάθμιση της τοπικής αγοράς, μείωση του τουριστικού ρεύματος και γενικευμένο μούδιασμα των καταναλωτών και όλα αυτά, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που πλήττει και το νησί μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, μπορεί να οδηγήσουν πολλές από τις τοπικές επιχειρήσεις σε πλήρη αναστολή της λειτουργίας τους.

Για να μη συμβεί αυτό, σας παρακαλούμε να δώσετε άμεσα εντολή στα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στην νομοθέτηση των εξής μέτρων υπέρ των πληγεισών επιχειρήσεων της Κεφαλονιάς, με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον 6 μηνών:

• Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.

• Αναστολή δόσεων του φόρου εισοδήματος και των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

• Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.

• Αναστολή καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ για τις επιχειρήσεις με ιδιόκτητους χώρους.

• Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.

• Αναστολή εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων.

• Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.

• Ειδική πρόβλεψη γι ρύθμιση όλων των καθυστερουμένων ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.

• Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία.

• Ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.

• Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.

• Ενημέρωση του συστήματος του TAXISNET με ειδικό πρόγραμμα για την Κεφαλονιά που θα αίρει τον αυτοματοποιημένο χαρακτηρισμό φόρων και τελών ως ληξιπρόθεσμων και την παρεπόμενη επιβάρυνσή τους με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Δεδομένου και του ειδικού ενδιαφέροντος και της ευαισθησίας που δείξατε αυτές τις δύσκολες ημέρες για την δοκιμαζόμενη κοινωνία της Κεφαλονιάς, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση ισχύ των παραπάνω ευεργετικών ρυθμίσεων, ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις του νησιού να ξεπεράσουν το σοκ των καταστροφών που υπέστησαν και έτσι να διατηρηθεί η βιωσιμότητά τους.

Έχοντας την βεβαιότητα της θετικής ανταπόκρισής σας, διατελούμε,

Με Ιδιαίτερη Τιμή,

Βασίλης Κορκίδης
Πρόεδρος ΕΣΕΕ

You may also like

Eπανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τους