Εκλογολογούν… οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
428

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο «Πρωινό ΑΝΤ1».

«Το αποτέλεσμα εξαρτάται εν πολλοίς από τον τρόπο με τον οποίο οι εταίροι μας θα αντιμετωπίσουν το ελληνικό ζήτημα», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «αν επιμείνουν σε μια καθαρά λογιστική προσέγγιση του θέματος τότε προφανώς θα κυριαρχήσει η απαισιοδοξία, αντίθετα αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιληφθούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι μέρος της συνολικής εικόνας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γηραιά Ήπειρος και η ενότητα είναι προαπαιτούμενο, τότε θα επικρατήσει αισιοδοξία για τη τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι οι διαβεβαιώσεις που ακούγονται από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων, ότι ένα πιθανό Grexit δεν θα δημιουργούσε προβλήματα τόσο στις οικονομίες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και στα τραπεζικά ιδρύματα, δεν ισχύουν και είναι μέρος της διαπραγμάτευσης. «Τόσο η Ελλάδα όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη, σε περίπτωση μιας αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας» -την οποία χαρακτήρισε απευκταία- «θα βρεθούν σε αχαρτογράφητα νερά» τόνισε. Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι αν δεν πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα δεν θα σημαίνει χρεοκοπία της χώρας μας, αλλά απλά θα καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή.

Αφησε ανοικτά το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψήφίσματος εάν δεν υπερψηφιστεί η συμφωνία από τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος ότι σε περίπτωση συμφωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα συναποφασίσει και θα οδηγηθεί ενωμένος με κοινή άποψη στην τελική του απόφαση.

Σκουρλέτης: «Θα προσφύγουμε και πάλι στον λαό»

Επικρίσεις για τη στάση των δανειστών εξαπέλυσε από πλευράς του ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι οι πιστωτές «λειτουργούν με μία λογική προληπτικών αντιποίνων», έκανε λόγο για «σκόπιμη πολιτική προσέγγιση από την πλειοψηφία των δανειστών» και υποστήριξε ότι «αυτό που ζητούν ισοδυναμεί με αυτοκτονία ενός λαού». «Κάθε φορά που πάει να βρεθεί μία λύση, έρχονται και σου λένε “φέρε και μερικούς συνταξιούχους ακόμη να τους εκτελέσουμε”», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι είναι πάρα πολύ μικρές οι πιθανότητες για συμφωνία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης, υπό προϋποθέσεις. Διευκρίνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση μέχρι τα τέλη του μήνα, δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ. «Εκεί οδηγούνται τα πράγματα. Είναι πολύ πιθανό. Από εκεί και πέρα μπαίνει σε κατάσταση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων η χώρα. Δεν ταυτίζεται αυτό με πιστωτικό γεγονός» τόνισε.

Ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών, αν οι δανειστές επιμείνουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Aν τεθούν διλήμματα έξω από τα όρια της δημοκρατικής εντολής που έχουμε πάρει, θα προσφύγουμε και πάλι στον λαό». Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως εξήγησε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε εκλογές με την εξής θέση: «Εμείς, τέσσερις μήνες μίας σκληρής, επώδυνης διαπραγμάτευσης, φτάσαμε τα πράγματα ως εδώ. Θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, άρα δώστε μας την εντολή να επιχειρήσουμε για μία ακόμη φορά, με μία νωπή, ισχυρότερη λαϊκή εντολή, να πάμε για τελευταία φορά να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, αλλιώς όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά».

Ο υπουργός Εργασίας απέκλεισε το ενδεχόμενο αντί εκλογών να υπάρξουν αλλαγές στην κυβέρνηση ή νέα κυβέρνηση με τεχνοκράτη πρωθυπουργό. «Αυτό θα ήταν ταφόπλακα στη δημοκρατία. Τέτοιες λύσεις, που ουσιαστικά ακυρώνουν, βάζουν στην άκρη τη δημοκρατική εντολή των πρόσφατων εκλογών, ισοδυναμούν με ταφόπλακα στη δημοκρατία. Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε αυτό το πράγμα, σε καμία περίπτωση. Και κυρίως δεν μπορεί να το αποδεχθεί ο ελληνικός λαός» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και τις πληροφορίες ότι αναζητούνται 150 εκατ. ευρώ για την πληρωμή τους, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως δεν ισχύουν, υπογραμμίζοντας «όλα είναι τακτοποιημένα».

You may also like

Από σήμερα, τα δωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

 Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη,