Εκλογές χωρίς μετανάστες

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
495

Μαζικές αντιδράσεις από τα κόμματα για τη στέρηση του δικαιώματος «εκλέγειν και εκλέγεσθαι»

Στην κατάργηση του δικαιώματος «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στις δημοτικές εκλογές από ομογενείς και νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα αλλοδαπούς τρίτων χωρών, προχωράει το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον καθορισμό των ημερομηνιών των αυτοδιοικητικών εκλογών, το ΥΠΕΣ καταργεί τις διατάξεις των άρθρων 14-21 του Ν. 3838/2010 (νόμος Ραγκούση) που αφορούν τη συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών, περιλαμβανομένων πολιτών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία), οι οποίοι είναι κάτοχοι τίτλου διαμονής, στην ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με τη ρύθμιση αυτή το υπουργείο ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση.

Γιώργος Παπανδρέου: αποδομούν το μεταρρυθμιστικό έργο

Με μια μακροσκελή δήλωση – παρέμβαση, το χορό των αντιδράσεων για τη στέρηση του δικαιώματος «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» άνοιξε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.

ΠΑΣΟΚ: διευκρινίσεις για τους μετανάστες

Τη θέση του απέναντι στη στέρηση του δικαιώματος του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» επιχειρεί να διευκρινίσει το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενο το νομικό πλαίσιο.

«Όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τα θέματα της αυτοδιοίκησης, με αφορμή τον δικαστικό έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2010 εκδόθηκε αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την συμμετοχή στο εκλογικό σώμα κατηγοριών ψηφοφόρων που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια και άρα δεν μπορούν να μετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές. Προκειμένου να διαφυλαχθεί η νομιμότητα των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ πρέπει να εισαχθούν στην ισχύουσα νομοθεσία μόνον οι νομικά απολύτως αναγκαίες αλλαγές, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης των εκλογών από το ΣτΕ» τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

Από την πλευρά του Κινήματος υπενθυμίζεται ότι «το ΠΑΣΟΚ που ταυτίζεται ιστορικά και πολιτικά με όλες τις μεγάλες αλλαγές και τα μεταρρυθμιστικά βήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, εγγυάται και προστατεύει το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης σε συνεχή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τα άξια στελέχη τους».

ΔΗΜΑΡ: «οι πιο στενές εθνοκεντρικές αντιλήψεις αναδεικνύονται σε ιδεολογικές σημαίες»

Ανακοίνωση για τη στέρηση του δικαιώματος εξέδωσε η Αγίου Κωνσταντίνου, αναφέροντας:

«Με την κατάθεση της τροπολογίας που στερεί στους μετανάστες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, το δίκαιο του αίματος και οι πιο στενές εθνοκεντρικές αντιλήψεις αναδεικνύονται σε ιδεολογικές σημαίες της ελληνικής Πολιτείας.

Οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας δεν μπορει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τα κόμματα που δεν θέλουν να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή η ακροδεξιά ατζέντα – και ειδικά το ΠΑΣΟΚ που είχε εισαγάγει το νομό που σήμερα ανατρέπεται- οφείλουν να καταψηφίσουν την τροπολογία».

ΣΥΡΙΖΑ: “προσπάθεια επιβολής μιας ακροδεξιάς ατζέντας από την κυβέρνηση Σαμαρά”

«Η κατάθεση της τροπολογίας που στερεί στις δημοτικές εκλογές το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από ομογενείς και νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα αλλοδαπούς τρίτων χωρών, είναι πλήρως εναρμονισμένη με την προσπάθεια επιβολής μιας ακροδεξιάς ατζέντας από την κυβέρνηση Σαμαρά. Οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα επί πολλά χρόνια, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως παρίες, στερούμενοι δικαιώματα που τους ενσωματώνουν στην πολιτική ζωή και διασφαλίζουν την ισότητα, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή».

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού