Δραματικές ώρες στην Κοιλάδα του Αχελώου

- in ΓΥΝΑΙΚΑ
387

Και ο ποταμός Αχελώος έχει υπερχειλίσει στα ορεινά του νομού Άρτας με αποτέλεσμα η μεγάλη ποσότητα νερού σε συνδυασμό με τα φερτά υλικά (πέτρες, ξύλα), που δημιουργούν μείζονα κίνδυνο για τα σπίτια, τα γεφύρια και τα μνημεία. Πρωτόγνωρες είναι οι σκηνές για τους κατοίκους, οι οποίοι παρακολουθούν τις καταστροφές δίχως να μπορούν να κάνουν το παραμικρό. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν πολλά χωριά.

Διεκόπη η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Άρτας – Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας – Καρδίτσας αφού το νερό πέρασε πάνω από το οδόστρωμα της Γέφυρας Κοράκου και Αυλακίου. Επίσης στη θέση Πυρήνα Πετρωτού Αργιθέας σκεπάστηκαν η Γέφυρα Μπέλεϋ και δίπλα της η Πετρογέφυρα Πετρωτού από τον τεράστιο όγκο των υδάτων των ποταμιών της Αργιθέας.

Στο δρόμο τους μετά τη Γέφυρα Κράκου και προς την Κοιλάδα του Αχελώου τα νερά πλημμύρισαν τον κάμπο από τον Άγιο Βασίλειο Πηγών, το Μάραθο, τα Βραγκιαννά, τα Γρυμπιανά, την Πέρδικα, τα Γλύνικα και το Μεσόπυργο ως το Αρδάνοβο, τα Βρουβιανά και τη Γέφυρα Καταφυλλίου – Αυλακίου.

Ειδικά, στη γέφυρα Καταφυλλίου-Αυλακίου τα νερά σχεδόν έχουν καλύψει όλη τη γέφυρα και μόνο το ψηλότερο σημείο της έμεινε πάνω από το νερό (βλ. το βίντεο του Γιώργου Τσιαμάγκα). Ήδη ένα μέρος της γέφυρας έχει παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του Αχελώου. Σε κίνδυνο βρίσκεται επίσης και η γέφυρα Τέμπλας Βρουβιανών.

Κατά μήκος του Αχελώου και σε παραποτάμους του υπάρχουν πολλές ακόμα γέφυρες – μνημεία, όπως η γέφυρα της Τέμπλας στα Βρουβιανά και η γέφυρα του Πετρωτού, που κινδυνεύουν από τη θεομηνία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρτας, Βασίλης Ψαθάς, δήλωσε ότι άμεσα θα ενημερώσει, για τις καταστροφές στο νομό Αρτας που τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και στην Κοιλάδα του Αχελώου, και την Ευρωπαίκή Επιτροπή και ιδιαίτερα την αρμόδια Επίτροπο για Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτου για τις καταστροφές και θα ζητήσει να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποκατάσταση των ζημιών.

Οι κάτοικοι αλλά και οι αρχές της περιοχής περιμένουν να αποσυρθούν τα νερά και να αποκαλυφτεί το μέγεθος των ζημιών για να παρέμβουν υλικοτεχνικά και οικονομικά για να επουλωθούν πληγές και αποκατασταθούν ζημιές. Εκεί δε που εδώ και μερικά χρόνια γινόταν αγώνας ανακατασκευής της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου τώρα θα προστεθούν και άλλα μνημεία της περιοχής που έχουν υποστεί ζημιές.

You may also like

Χάρι και Mέγκαν στο Spotify

Ο πρίγκιπας Χάρι της Βρετανίας και η σύζυγός