ΔΝΤ: Περισσότερη ανάπτυξη το 2014

«Το μοντέλο προβλέψεων μας δίνει πιθανότητες 10-20% για αρνητικό πληθωρισμό» στην ευρωζώνη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές στην ευρωζώνη, όπως δήλωσε σήμερα το επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οικονομικού οργανισμού Ολιβιέ Μπλανσάρ.

“Το μοντέλο προβλέψεων μας δίνει πιθανότητες 10-20% για αρνητικό πληθωρισμό” στην ευρωζώνη, είπε ο Μπλανσάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας πάντως ότι το ΔΝΤ αναμένει ακόμη θετική αύξηση των τιμών στις βασικές προβλέψεις του.

Ο Μπλανσάρ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει ότι μπορεί για να σταθεροποιήσει τις προσδοκίες για τη διαμόρφωση των τιμών και να τονώσει τη ζήτηση στην ευρωζώνη στις χώρες του νότου, όπως στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, όπου παραμένει αδύναμη.

Νωρίτερα, δίνοντας στη δημοσιότητα την επικαιροποιημένη έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ είχε αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2014, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, χαιρετίζοντας την “ενίσχυση” της οικονομικής δραστηριότητας στις πλούσιες χώρες και την Κίνα.

Αφού κέρδισε 3% το 2013, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,7% φέτος —δηλαδή 0,1% περισσότερο απ’ όσο προέβλεπε το ΔΝΤ τον Οκτώβριο— να κατά 3,9% το 2015, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις.

Είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2012 που το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του και κάνει λόγο για αύξηση της αισιοδοξίας όσον αφορά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Το Ταμείο “αναμένει να συνεχιστεί η ενίσχυση της δραστηριότητας το 2014”, σημειώνεται στη λακωνική έκθεσή του.

You may also like

Eπανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για τους