ΔΗΜΑΡ: το ρέκβιεμ και η Κεντροαριστερά

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1258

Η «αυτονόμηση» των τριών, το νέο ηγετικό σχήμα και η Κεντροαριστερά

Συνθήκες πολιτικής ασφυξίας τείνουν να δημιουργηθούν στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς σύσσωμα τα πολιτικά επιτελεία οδεύουν στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές.

Η επιχείρηση του Προέδρου του κόμματος, Φώτη Κουβέλη να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του κόμματός του κάθε άλλο παρά θετικά λειτούργησε, δημιουργώντας περισσότερες εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος, παρά την διανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων στα κορυφαία στελέχη.

Το διαζύγιο των «κεντροαριστερών» είναι πια γεγονός και επισφραγίστηκε με τη χθεσινή παρουσία των Ανδρέα Παπαδόπουλου και Γρηγόρη Ψαριανού στην εκδήλωση των «58» στην Κηφισιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκρότηση τάσης στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να προχωρήσουν κομματικά στελέχη με αντίστοιχες ανησυχίες στα τέλη της εβδομάδας, προσπαθώντας να καθορίσουν τις εξελίξεις.

Η «τριανδρία» (Λυκούδης, Ψαριανός, Παπαδόπουλος) δεν συνιστά τον μοναδικό πονοκέφαλο του Φώτη Κουβέλη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει «απογοητευμένος» και παρών στη συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής για τη συνδιάσκεψη της Κεντροαριστεράς, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τα φιλικά αισθήματα που τρέφει στο πρόσωπό του ο ένοικος του 6ου ορόφου της Χαριλάου Τρικούπη. Η «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα» δεν κατάφερε τους περασμένους μήνες να «συμπαραταχθεί» με τη Δημοκρατική Αριστερά, σκοντάφτοντας σε εσωκομματικούς σκοπέλους και ραγίζοντας ουσιαστικά το γυαλί.

Κάπου εκεί, «τριτώνει» το κακό για το Φώτη Κουβέλη, καθώς το Αριστερό Δίκτυο μετρά δυνάμεις σε κάθε εσωκομματική διαδικασία και χτίζει γέφυρες με το «ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται». Η ροπή προς τα Αριστερά, οντογενετική για το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, είναι υπαρκτή και ανατρέπει σχεδιασμούς που στοχεύουν στο κέντρο.

Η συνάντηση με τον επικεφαλής της Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ, Χάνες Σβόμποντα μετέφερε τα προβλήματα της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ λίγες μέρες παραπίσω. Το ίδιο και η αντικατάσταση των νευραλγικών θέσεων του Γραμματέα και του Εκπροσώπου Τύπου με νέα πρόσωπα, αφοσιωμένα στην ηγεσία.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Χρήστος Μαχαίρας δεν έχουν ακόμη «πιάσει ρυθμό», αν και το τέμπο το δίνει η ηγεσία. Μόνο που οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν νηφάλια και γρήγορα, πριν η συμφωνία μετατραπεί σε ρέκβιεμ.

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού