«Δεν μιλάμε πια με Θεσμούς, αλλά με μια ομάδα λύκων»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
417

Για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία τοποθετήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας στο ρ/σ Βήμα Fm.

Η κ. Τζάκρη επισήμανε ότι «ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός θα κρατήσει σοβαρή στάση και η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού. Κατ’ αρχήν να δούμε τη συμφωνία. Πιστεύω ότι αν υπάρξουν απώλειες, αυτές θα είναι ελάχιστες και διαχειρίσιμες».

Η ίδια πρόσθεσε ακόμη ότι «η ελληνική πρόταση διαφέρει πάρα πολύ από τις προτάσεις που είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις κι απ’ το mail Xαρδούβελη πού περιείχε μέτρα 2,5-3 δις εκατ. Διαφέρει από τις προηγούμενες προτάσεις, διότι αφενός μειώνει κατά πολύ τα πρωτογενή πλεονάσματα και αφετέρου πετάει στο καλάθι των αχρήστων τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. Δεν θα τις μείωνε κατά 2-3%, όπως γίνεται τώρα με την πρόταση που καταθέτει η κυβέρνηση, αλλά επί της ουσίας θα τις εξαφάνιζε πλήρως».

Αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «είναι μια οριζόντια έμμεση αφαίρεση από το πορτοφόλι όλων, ωστόσο δεν πλήττει μόνο αποκλειστικά τους συνταξιούχους ή τους μισθωτούς του Δημοσίου που συνέβαινε μέχρι τώρα που πηγαίναμε και τους αφαιρούσαμε αυτομάτως στο μισθό. Διαχέεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύω ο πρωθυπουργός να κρατήσει σοβαρή στάση και να μην περάσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, γιατί θα ξαναγυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση».

Η κ. Τζάκρη υποστήριξε ακόμη ότι «έχει προκύψει μεγάλη εμπλοκή που μας κάνει πλέον περισσότερο προφανές ότι δεν μιλάμε πλέον με Θεσμούς, με την κανονική έννοια του όρου, αλλά μιλάμε για μια ομάδα λύκων. Έπραξε το καθήκον της δίνοντας καλές προτάσεις, όπως ομολόγησαν και οι ίδιοι για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, αυτός όμως ο νεοφιλελευθερισμός, μαζί με το ΔΝΤ, δεν δέχτηκαν – και βέβαια μετά από παρέμβαση και της πέμπτης φάλαγγας του εσωτερικού – (τις προτάσεις μας) και έφεραν πάλι την κατάσταση σε αδιέξοδο».

Ειδικότερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «ο ΟΤΕ, που είναι μια επιχείρηση του γερμανικού Δημοσίου, το τελευταίο τρίμηνο είχε κέρδη 270 εκατ. ευρώ από αυτά που διαβάζουμε, στο χρόνο περίπου 1 δις κέρδη. Δηλαδή πάνε και λένε στο γερμανικό Δημόσιο «φέρε μας 20 εκατ. από τα κέρδη σου, από την έκτακτη εισφορά, 12% το χρόνο», δηλαδή το μισό ακριβώς από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων που μας ζήτησαν» και κατέληξε: «ο γερμανικός ΟΤΕ πηγαίνει στην κυρία. Μέρκελ και η κυρία Μέρκελ το βάζει αυτό στο τραπέζι και ζητάει από εμάς, αντί να φορολογήσουν τη γερμανική επιχείρηση, να αφαιρέσουνε το ΕΚΑΣ από την τσέπη του συνταξιούχου. Πιστεύω ότι η πρόταση που έκανε η κυβέρνηση είναι μια δύσκολη πρόταση, αλλά είναι ισορροπημένη, στην κατεύθυνση ότι υπάρχουν κάποια μέτρα, αλλά από την άλλη μεριά καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για πρώτη φορά όσοι μέχρι τώρα δεν ένιωσαν τίποτα από την κρίση».

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού