«Δεν είναι ακόμη αργά για λύση»

«Λυπούμαστε που δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί πρόοδος κατά το χθεσινό Eurogroup. Δεν είναι ακόμη πολύ αργά. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ και επανέλαβε ότι εξακολουθεί να ισχύει ότι η Γερμανία θέλει να καταβάλει καθε δυνατή προσπάθεια για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά ισχύει και η αρχή «αλληλεγγύη έναντι πρότασης και εφαρμογής μέτρων».

Αναφερόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί πεδίο λήψης αποφάσεων για το ελληνικό θέμα εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη βάση για απόφαση και τόνισε ότι θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς, η οποία θα τεθεί στο Eurogroup. Όπως σημείωσε, χωρίς συμφωνία, η σύνοδος μπορεί να είναι μόνο συμβουλευτική συνάντηση κορυφής.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η εκπρόσωπος, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και «η σκέψη είναι να γίνει μία περαιτέρω συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα, πριν από τη σύνοδο». Παρέπεμψε, δε, στον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όπως είπε, θα δώσει λεπτομέρειες στην συνέντευξη Τύπου, αργότερα σήμερα.

Σε ερώτηση πόσο μακριά βρίσκονται οι θέσεις των δύο πλευρών, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών και εξήγησε ότι το ζήτημα είναι τα μέτρα να έχουν την επιθυμητή διαρθρωτική και δημοσιονομική επίδραση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι μία τέτοια απόφαση αφορά την ίδια τη χώρα και δεν είναι ζήτημα διαβουλεύσεων.

You may also like

Νέα επίθεση Τραμπ κατά μελών του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου