«Δεν αντιμετωπίσαμε σωστά το ζήτημα της τρομοκρατίας το 2002, με την εξάρθρωση της 17Ν»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
259

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας μιλά στους Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλο για την εγκληματικότητα, την τρομοκρατία, την παράνομη μετανάστευση και τις ευρωεκλογές: «Δεν αντιμετωπίσαμε σωστά το ζήτημα της τρομοκρατίας το 2002, με την εξάρθρωση της 17Ν».

Αναλυτικά, η συνέντευξη:

Για το περιστατικό στην Ηλεία και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Ήταν ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο βράδυ χθες για εμάς, διότι παρακολούθησα όχι μόνο το περιστατικό, αλλά και την επιχείρηση για την προσαγωγή του φερόμενου ως δράστη. Η Αστυνομία κινητοποιήθηκε για να τον συλλάβει και αυτό φαίνεται ότι επετεύχθη.

Έχουν γίνει μεγάλα βήματα, χάρη στη θυσία αυτών των ανθρώπων, όπως αυτός ο άτυχος αστυνομικός. Η εγκληματικότητα σε σχέση με το ανώτατο σημείο της, το 2011, έχει περιοριστεί σε σημείο άνω του 30% σε όλη την Ελλάδα και αυτό είναι εντυπωσιακό, όταν λάβει κανείς υπόψη του τη διεθνή συγκυρία, όπου όταν υπάρχει κρίση υπάρχει και αύξηση της εγκληματικότητας. Ποια είναι η απάντηση του κράτους; Η μεταρρύθμιση της Αστυνομίας που είναι το νομοθέτημα που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται και για να εφαρμοστεί πλήρως θα πάρει 24-30 μήνες και θα δημιουργήσει μια «νέα» Αστυνομία με διαφορετικό οργανόγραμμα και δράσεις, κάτω από το οποίο οργανόγραμμα θα υπάρξει μια σειρά από μέσα που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, ώστε να μπορέσουμε να θωρακίσουμε το σύνολο του ελληνικού χώρου από την εγκληματικότητα.

Η Αστυνομία πλέον λειτουργεί έχοντας αυτοπεριοριστεί κατά 6.700 θέσεις. Δεν τους είχαμε πριν, διότι ήταν κενές οργανικές θέσεις. Δεν υπήρχαν. Ξέρω πολύ καλά ότι ουδέποτε τα οικονομικά θα μου επιτρέψουν να προσλάβω αυτούς τους 6.700 αστυνομικούς και όμως δεν τίθεται θέμα ορατής ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη. Μια μέση ευρωπαϊκή Αστυνομία, για να είναι ικανοποιητικός ο δείκτης, πρέπει να φτάνει το 20% και στην Ελλάδα είναι στο 14%.

550 αστυνομικοί φυλάνε αεροδρόμια και δεν χρειάζεται να είναι αστυνομικοί, θα μπορούσαν να είναι security. Παρά τις προσπάθειες που κάνει ο διοικητής της ΥΠΑ, ο διαγωνισμός έχει καθυστερήσει από το 2013 και έτσι οι υπηρεσίες security για 16 αεροδρόμια της χώρας πρέπει να γίνουν από την ΕΛΑΣ. Στόχος μας λοιπόν είναι να ανεβάσουμε το 9 και κάτι τοις εκατό που έχουμε σήμερα στο 14%. Αυτό σημαίνει 50% περισσότερη αστυνόμευση για τους πολίτες και σε δύο-τρία χρόνια από σήμερα θα έχουμε μια Αστυνομία με μεγαλύτερες δυνατότητες προς τον πολίτη.

Για την παράνομη μετανάστευση

Τα κρατητήρια σε μεγάλο αριθμό είναι γεμάτα όχι λόγω του μεταναστευτικού, αλλά λόγω της αδυναμίας του σωφρονιστικού συστήματος να απορροφήσει τους καταδικασμένους για ποινικά αδικήματα και εκεί το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, στην οποία βοηθάμε και εμείς με την εκπαίδευση στελεχών, ώστε να προχωρήσει το θέμα των μεγάλων φυλακών, οι οποίες έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ και όχι με ευθύνη του υπουργού Δικαιοσύνης.

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε επιστροφές παράνομων μεταναστών. Περίπου στα μέσα του 2015 υπολογίζουμε ότι θα επιστρέφουν περίπου 100.000 παράνομοι μετανάστες στις χώρες τους και θα λάβουμε μέτρα εναντίον του Πακιστάν. Παρακάλεσα ήδη το υπουργείο Εξωτερικών να δει το πώς μπορεί να χειριστεί το θέμα της βίζας προς τους Πακιστανούς διπλωμάτες.

Για την τρομοκρατία

Θεωρώ ότι κάναμε ένα μεγάλο λάθος ως χώρα το 2002. Νομίσαμε ότι ξεμπερδέψαμε με την τρομοκρατία με τη 17Ν και δεν είδαμε τα καθαρά δείγματα. Είμαι, όμως, αισιόδοξος ότι εάν η ΕΛΑΣ εξελιχθεί όπως προβλέπει το νομοσχέδιο και εξελιχθούν και αποκτηθούν και τα νέα ηλεκτρονικά μέσα και δημιουργηθεί το σύστημα όπως πρέπει να δημιουργηθεί, δεν θα υπάρχει χώρος για την τρομοκρατία στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια εντελώς άλλη άποψη για το θέμα από τον πρωθυπουργό, από την κυβέρνηση και από εμένα. Προφανώς έχει την εντύπωση ότι η χώρα δεν έχει πρόβλημα τρομοκρατίας και ότι δεν είναι τρομοκράτες αυτοί που βάζουν από εδώ και από εκεί βόμβες και σκοτώνουν τον κόσμο και ότι είναι αυτοί που μας δανείζουν χρήματα ή δεν ξέρω τι άλλο ονειρεύεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει μονίμως σε έναν δικό του κόσμο και θα ευχόμουν να ζήσουμε μαζί στον ίδιο κόσμο, για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας και του Έλληνα πολίτη.

Άμα θέλουμε οικονομική ανάπτυξη και τουρισμό, δεν νομίζω ότι θα έρθει κανένας στην Ελλάδα όταν σκάνε οι βόμβες από εδώ και από εκεί. Εάν η Αθήνα έχει την εικόνα που είχε το Δεκέμβρη του 2008 ή τον Φλεβάρη του 2012, δεν έχει καμία πιθανότητα να έλθει τουρίστας.

Για τις ευρωεκλογές

Προβλέψεις δεν κάνω και μάγος δεν είμαι. Όμως, ο πρωθυπουργός και η Ν.Δ. έχουν κάνει μια τεράστια προσπάθεια και συνολικά η κυβέρνηση, αλλά ο Σαμαράς προσωπικά πήρε ένα τεράστιο βάρος για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και η χώρα μπαίνει τώρα σε ένα δρόμο. Σε μια πορεία που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Προς θεού, δεν έχουμε τελειώσει ακόμη και δεν έχουμε βγει από την κρίση, αλλά είμαστε σε μια πορεία προς αυτό. Και δεν νομίζω ότι είναι αφελείς οι πολίτες να εκφράσουν απλώς οργή, ζοχάδα ή στενοχώρια και να διακινδυνεύσουν ό,τι έχει επιτευχθεί με τις δικές τους θυσίες. Απολύτως δικαιολογημένο είναι αυτό, αλλά η πατρίδα είναι ακόμη σε κίνδυνο και η κυβέρνηση που την έφερε εδώ πρέπει να παραμείνει για να τη βγάλει σε ξέφωτο. Εάν συμβεί οτιδήποτε άλλο, ότι έχει επιτευχθεί θα πάει αδιάβαστο…

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού