«Δεν έχουμε συζητήσει με την Ελλάδα για το χρέος»

Η Ελλάδα δεν έχει μπει σε συζητήσεις με το ΔΝΤ για πιθανές αλλαγές στο πλαίσιο διαχείρισης του χρέους τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της συνάντησης Τόμσεν – Βαρουφάκη.

«Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο για τη διαχείριση του χρέους στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Δεν έχει υπάρξει συζήτηση με τις ελληνικές αρχές για αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο» αναφέρεται.

Η σπουδή του Ταμείου να ξεκαθαρίσει την κατάσταση προς αποφυγή περερμηνειών δεν οφείλεται τόσο στη δημοσιοποίηση της συνάντησης του Τόμσεν με τον Βαρουφάκη, αλλά στη δήλωση του Γ.Βαρουφάκη σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις προτάσεις της σχετικώς με την ελάφρυνση του χρέους.

Ενδεικτικό είναι ότι αμέσως μετά την παράθεση της ανακοίνωσης του ΔΝΤ, το Reuters αναφέρεται ακριβώς σε αυτή τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη ότι ήδη ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ σχετικά με το σχέδιο ανταλλαγής των υπάρχοντων ομολόγων με ομόλογα που συνδέονται με ρήτρες ανάπτυξης.

Η άμεση αντίδραση του Ταμείου αποδεικνύει επίσης τη σοβαρότητα του ελληνικού θέματος που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και των αγορών και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί προκειμένου να μην διαταραχθούν ευθραυστες ισορροπίες όπως αυτή της σχέσης του ΔΝΤ με την ΕΕ και την Κομισιόν.

Πάντως η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη συνάντηση Τόμσεν-Βαροφυάκη μιλούσε απλώς για μια φιλική συνάντηση γνωριμίας των δύο ανδρών.

Πηγή: in.gr

You may also like

Νέα επίθεση Τραμπ κατά μελών του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου