Γιάννα Αγγελοπούλου: «Ξαναδιαβάζοντας το Ελληνικό Παράδοξο»

- in ΕΥ ΖΗΝ
432

Με την συμπλήρωση δέκα χρόνων από το εθνικό θαύμα της Ολυμπιάδας του Αυγούστου 2004 η πρόεδρος της ιστορικής Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, μετά το αυτοβιογραφικό βιβλίο της με τίτλο «Γιάννα» (My Greek Drama, εκδόσεις Λιβάνης, 2013) επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ξαναδιαβάζοντας το Ελληνικό Παράδοξο», που είχε εκδώσει το 1997 με τις διαλέξεις του διεθνούς συμποσίου που οργάνωσε στο διεθνούς φήμης αμερικανικό πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Σε 304 σελίδες, δεκαέξι ‘Ελληνες και Αμερικανοί αναλυτές, επιστήμονες και πολιτικοί, εξετάζουν τις παραδοξότητες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, προειδοποιώντας για την ανάγκη εκμοντερνισμού με βάση τις υψηλές δυτικές προδιαγραφές.

Πρόκειται για μια έκδοση δραματικά επίκαιρη που απευθύνεται σε όλους: «Αυτό το βιβλίο –όπως σημειώνει η Γιάννα Αγγελοπούλουείναι αφιερωμένο στους ηγέτες και τους πολίτες της Ελλάδας με την ευχή να αδράξουν τις μεγάλες ευκαιρίες του σήμερα, και να εμφυσήσουν το πνεύμα της δημοκρατίας σε όλη την υφήλιο, όχι μόνο με την ιστορία του παρελθόντος τους, αλλά και με την επίδοσή τους στο μέλλον. Αποτελεί μια πρόταση να ξαναδούμε τα όσα έζησε η Ελλάδα, στην συναρπαστική όσο και επικίνδυνη πορεία των δεκαπέντε τελευταίων ετών, από τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και εν συνεχεία την εκπληκτική οργάνωση της Ολυμπιάδας μέχρι την Ελλάδα του υπέρμετρου εξωτερικού δανεισμού, της δημοσιονομικής εκτροπής, την υπαγωγή της στην οδυνηρή απόπειρα προσαρμογής «υπό συνθήκες Τρόικας» με τα ποσοστά ανεργίας στο 28% στο σύνολο του πληθυσμού, και σχεδόν στο 65% για τους νέους ανθρώπους».

«Τι καλούσε “Το Eλληνικό Παράδοξο” τις ηγεσίες της χώρας να επιχειρήσουν» ρωτάει η Γιάννα Αγγελοπούλου στον πρόλογο της νέας έκδοσης. Απάντηση: «Θεωρούσε ότι η Ελλάδα όφειλε να μεταρρυθμίσει την Δημόσια Διοίκηση, να περιορίσει τις υπερβολικά μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις της, να εξασφαλίσει στους Έλληνες φοιτητές ικανότητες, που να ενδιαφέρουν την αγορά, να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή, να αποκεντρώσει την διακυβέρνηση. Σε υψηλούς τόνους, απεύθυνε έκκληση να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, αλλιώς θα εκαλείτο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Και συνεχίζει: «Ήδη από τις ημέρες εκείνες ήταν σαφές ότι προκειμένου να εισαγάγουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι ελληνικές ηγεσίες θα έπρεπε να αλλάξουν οι ίδιες. Στο επίπεδο αυτό –της ηγεσίας, των ηγεσιών- τα πράγματα αποδείχθηκε ότι προχώρησαν πολύ αργά. Οι λύσεις ευκολίας και υπεκφυγής, λύσεις που παρέσυραν σε στάσεις ευκολίας και τον κόσμο, προκρίθηκαν για επικίνδυνα πολύ χρόνο. Όμως η επανάπαυση στην ευκολία πληρώθηκε ακριβά. Κυριολεκτικά. Όταν, δε, η έκταση και η ένταση αυτής της κρίσης έφερε την αφύπνιση, οι ηγεσίες δεν κατόρθωσαν – δεν θέλω να πω δεν προσπάθησαν, πάντως δεν κατόρθωσαν – να εξηγήσουν την κατάσταση και να πείσουν για λύσεις, με τρόπο που να προκαλέσει την γνήσια συστράτευση των ανθρώπων. Ούτε κατόρθωσαν, όσο κι αν το προσπάθησαν, να υποστηρίξουν με αντίστοιχη αποτελεσματικότητα τις ανάγκες της χώρας και των ανθρώπων της προς τα έξω, προς ένα διεθνές σύστημα που αφέθηκε να λειτουργήσει έναντι της Ελλάδας και των Ελλήνων με βάση τα αρνητικά στερεότυπα».

Και καταλήγει: «Ο αναγνώστης σίγουρα θα βλέπει, πλέον, γιατί αισθάνθηκα την ανάγκη να ξαναδιαβάσω, να ξαναεπισκεφθώ “το Ελληνικό Παράδοξο”. Και πόσο οδυνηρά επίκαιρα το βρήκα. Το βιβλίο αυτό αποδείχθηκε προφητικό. Καλή ανάγνωση».
Οι εισηγητές στο Kennedy School of Government του Χάρβαρντ σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής είναι: Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Γκράχαμ Άλισον, Μίσα Γκλένι, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Μάικλ Δουκάκης, Σταύρος Θωμαδάκης, Δημήτρης Καιρίδης, Στέφεν Λάραμπι, Καλυψώ Νικολαΐδη, Τζόζεφ Νίη, Αλέξης Παπαχελάς, Ελισάβετ Προδρόμου, Μόντιγκλ Στερνς, Βασίλειος Τσίγκος, Λουκάς Τσούκαλης, Σουζάν Γουντγουορντ.
Μια δεκαετία μετά από εκείνο το ιστορικό έτος 2004, η επικεφαλής της συλλογικής νίκης υπογραμμίζει σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, την φλόγα του Αυγούστου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

You may also like

Όταν ένα ρομπότ που ψήνει μπέργκερ

Ζητείται μονόχειρας ψήστης, πλήρους απασχόλησης -πρόθυμος και για