Γεροβασίλη: Από αύριο αρχίζει η συγγραφή της συμφωνίας

«Από αύριο αρχίζει η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας», δήλωσε σήμερα Τρίτη στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας πως η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε έως τις 18 Αυγούστου να κατατεθεί το κείμενο στη Βουλή.

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ωστόσο πως προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων και από την πλευρά των εταίρων, προσθέτοντας πως η εμπειρία δείχνει ότι όσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε συμφωνία οι πιέσεις αυξάνονται.

Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που, σε συνεργασία με εγχώριους κύκλους, θέλουν την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπάρχουν άνθρωποι – μέσα και έξω – που δεν θέλουν συμφωνία […] Μιλάω για ισχυρούς κύκλους που θέλουν τη χώρα εκτός Ε.Ε. για οικονομικούς λόγους», είπε, κάνοντας λόγο για «λόμπι δραχμής» που αποτελείται από «ξένα συμφέροντα διαπλεκόμενα με ντόπια συμφέροντα».

Διευκρίνισε πάντως ότι από την πλευρά της κυβέρνησης σταθερή επιδίωξη ήταν το Σχέδιο Α, δηλαδή η επίτευξη καλύτερης συμφωνίας εντός Ευρώπης, και ποτέ η έξοδος από το κοινό νόμισμα. Χαρακτήρισε τους σχεδιασμούς που έγιναν υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη ως κάτι που ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό ώστε να γνωρίζουμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν η άλλη πλευρά έσπρωχνε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

Αποσαφήνισε πως ήταν ένα μοντέλο αμυντικών κινήσεων, και όχι ένα σχέδιο απεγκλωβισμού από την Ε.Ε.

Πρόωρες εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ και εκλογικός Νόμος

Στρέφοντας το βλέμμα στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο, η κ. Γεροβασίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμματα της αντιπολίτευσης και παραδεχόμενη ότι «δεν μπορεί να πάει μακριά» το μοντέλο στήριξης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών από τη ΝΔ, Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Παραδέχτηκε επίσης πως αν οι διαρροές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ρίξουν την κυβερνητική πλειοψηφία κάτω από τις 120 έδρες, θα είναι δύσκολο η κυβέρνηση να «σταθεί χωρίς να πατάει γερά». Η κ. Γεροβασίλη έδωσε μάλιστα μια εικόνα πιθανώς οριστικής ρήξης στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως «σε επίπεδο κυβέρνησης δυο διαφορετικές στρατηγικές επιλογές δεν μπορούν εύκολα να σταθούν».

Παρά ταύτα, επισήμανε πως αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να υλοποιήσει την πολιτική της, προσθέτοντας πως είναι λάθος αυτή τη στιγμή να γίνονται τέτοιου είδους πολιτικοί σχεδιασμοί προτού λυθεί το ζήτημα της διαπραγμάτευσης.

Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος αποκάλυψε πως η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει στη Βουλή εκλογικό νόμο που θα καταργεί κάθε μπόνους εδρών.

«Δεν μιλάμε για μπόνους, αλλά για αναλογικό», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί πως το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί σύντομα και να καλύψει τις επόμενες εκλογές.

Πηγή: skai.gr

You may also like

Ορκωμοσία Ερντογάν παρουσία 22 αρχηγών κρατών

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά σήμερα μια νέα θητεία