Γεννηματά: Κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με ισχυρή διαπραγματευτική ισχύ

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
758

Όσες απειλές και αν εκτοξεύσει ο κ. Τσίπρας, όση δραματοποίηση και αν επιχειρήσει σε αυτές τις συνθήκες, τον έχουν «πάρει όλοι είδηση» εντός και εκτός Ελλάδας. Ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο, αυτό που έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015: χάθηκε ο χρόνος όπου δήθεν διαπραγματεύονταν πάρα πολύ σκληρά και ηρωικά, όπου στο τέλος παραδόθηκαν σε όλα, οδήγησαν τη χώρα σε ένα απίστευτο αδιέξοδο.

Για να μπορέσει να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, χρειάστηκε να βάλει πλάτη το σύνολο της αντιπολίτευσης. Εμείς χτυπάμε καμπανάκι εδώ και πολύ καιρό. Ο κ. Τσίπρας παρέδωσε τα πάντα και φέρνει έναν τεράστιο λογαριασμό στον ελληνικό λαό, ο λογαριασμός του έχει και ΦΠΑ 24%. Δεν μπορεί να αλλάξει την ατζέντα, δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Έχει μόνο έναν δρόμο, να δώσει λύση, να μην οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο. Διαφορετικά πρέπει να παραιτηθεί και να δοθεί διέξοδος μέσα από αυτή τη Βουλή. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό. Δεν έχει δικαίωμα να ξαναφέρει τη χώρα εκεί που την έφερε το καλοκαίρι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να απειλήσει την Ευρώπη με παραίτηση;

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πλέον να απειλεί την Ελλάδα. Δεν αντέχει η χώρα νέες περιπέτειες, μετά τα capital controls, μετά την ύφεση, που μπήκε η χώρα εξαιτίας του, μετά και τον λογαριασμό που έφερε και πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Το «φύγε εσύ – έλα εσύ» και «ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός» είναι έργα που έχουμε ξαναδεί

Ακούω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά τώρα εκλογές. Γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι τον Ιούλιο η χώρα έχει τεράστιες υποχρεώσεις και πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση γιατί διαφορετικά μπαίνουμε σε μεγάλο κίνδυνο. Αναρωτιέμαι: αυτή τη στιγμή, κάτω από αυτές τις συνθήκες με 52.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, με την αξιολόγηση να εκκρεμεί, με τις οικονομικές ανάγκες της χώρας στον αέρα, είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε εκλογές;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έψαχνε στη google και δεν έβρισκε το ΠΑΣΟΚ;

Έχουν ένα θέμα με τους υπολογιστές και την τεχνολογία στη Ν.Δ. και πρέπει να το δουν και να το αντιμετωπίσουν. Υποτίθεται ότι είναι νέος άνθρωπος και φέρνει νέο αέρα.

Με τον κ. Μητσοτάκη όπως και με τον κ. Τσίπρα δεν υπάρχουν διαφορές σε προσωπικό επίπεδο. Είμαι χρόνια στην πολιτική ζωή έχω άριστες προσωπικές σχέσεις με όλους. Σε πολιτικό επίπεδο δεν είναι δυνατόν να δεχθεί κανείς μας πια μετά από όσα έχουμε δει στη χώρα μικροπολιτικές τακτικές. Το «φύγε εσύ έλα εσύ» και «το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός» είναι έργα που έχουμε ξαναδεί. Το 2012, η ΝΔ οδήγησε τη χώρα δύο φορές σε εκλογές. Γιατί; Γιατί ήθελε να γίνει κυβέρνηση αυτοδύναμη και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο κ. Τσίπρας οδήγησε τη χώρα δύο φορές σε εκλογές μέσα στο 2015, ακριβώς για μικροκομματικούς λόγους. Κέρδισε η Ελλάδα από αυτή την τακτική;

Οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι για τη λιτότητα και την αφαίμαξη του ελληνικού λαού

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του ότι «θέλω το ΠΟΤΑΜΙ και τους ανθρώπους του ΠΟΤΑΜΙΟΥ να συμπορευτούμε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων»…

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς είναι κατακερματισμένος το τελευταίο διάστημα. Η προσπάθεια λοιπόν που κάνουμε εμείς είναι να βρούμε μια κοινή προγραμματική πρόταση. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες αναφέρεται ο κ. Μητσοτάκης έχουν πρόσημο, δεν είναι καραμέλα. Όλοι έχουν γίνει τώρα μεταρρυθμιστές. Έχει φορέσει το προσωπείο η Ν.Δ. του νέου μεταρρυθμιστή και ψάχνει να βρει συμμάχους. Όλοι γνωριζόμαστε σε αυτόν τον τόπο. Κανείς δεν προέρχεται από παρθενογένεση ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι για να συνεχίζεται η λιτότητα, ούτε μπορούν να συνδέονται διαρκώς με την αφαίμαξη του ελληνικού λαού. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν προοδευτικό πρόσημο. Αν ο κ. Θεοδωράκης αισθάνεται ότι έχει κοινό δρόμο στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων, προφανώς δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα και κοινό δρόμο με εμάς. Διότι όταν εμείς μιλάμε για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, μιλάμε για αναγκαίους συμβιβασμούς που πρέπει να γίνουν στη βάση ενός σχεδίου για τη χώρα, όπου όλοι πρέπει να κάνουμε υπερβάσεις. Όπως έκαναν όλες οι χώρες που είχαν οικονομικά προβλήματα, έτσι και στη χώρα μας οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεννοηθούν σε ένα σχέδιο αναπτυξιακό και σε ένα σχέδιο διαπραγμάτευσης για να σταθεροποιηθεί η χώρα. Δεν μπορούμε να παίζουμε άλλο με τη χώρα.

Η δική μας πρόταση: Κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με ισχυρή διαπραγματευτική ισχύ

Η δική μας πρόταση είναι ξεκάθαρη: κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με ένα σχέδιο που θα αφορά τη διαπραγμάτευση, το χρέος, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να σταθεροποιηθεί η χώρα και να φύγει από το αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα. Εμείς προσπαθούμε να ενώσουμε τον χώρο της Κεντροαριστεράς όπου εκεί πρωταρχικό ρόλο παίζουν μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο πολιτικό κράτος, το σύστημα, το κοινωνικό κράτος, την οικονομία, την ανάπτυξη, το κοινωνικό μοντέλο και βεβαίως τις προτάσεις μας για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Θέλουμε την παραμονή μας στην Ευρώπη αλλά η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Και εμείς μπορούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, γιατί έχουμε ιστορική, παραδοσιακή σχέση και με το PES και με την Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Δεν υπάρχει περίπτωση να βάλουμε πλάτη στην κυβέρνηση Τσίπρα. Το έχω ξεκαθαρίσει αυτό. Εμείς μιλάμε για μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και μεγάλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα έχει την ισχύ να διαπραγματευτεί σοβαρά με τους εταίρους που θα ξαναφέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το χρέος. Γιατί βλέπω ότι τις τελευταίες μέρες έχει υποβαθμιστεί από την πλευρά της κυβέρνησης το ζήτημα του χρέους και έχει πάει η συζήτηση πίσω από την απόφαση του Eurogroup του 2012.

Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας

Η συγκυρία για τη χώρα μας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του τρόπου που χειρίστηκε η κυβέρνηση το προσφυγικό. Αποκαλύψαμε προχθές ότι υπάρχει άλλο ένα αδιέξοδο, καθώς με τον νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση όσοι κρατούνται για να επιστρέψουν στην Τουρκία, μπορούν να το κάνουν εντός 25 ημερών. Οι 25 μέρες συμπληρώνονται χωρίς να υπάρχει σχέδιο για το τι θα γίνει με τους ανθρώπους που μένουν εδώ.

Η τρίτη θέση είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και μεγάλης προσπάθειας. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο

Υπάρχει ικανοποίηση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο ΠΑΣΟΚ. Πίσω από αυτή την εξέλιξη υπάρχει πολλή δουλειά, μεγάλη προσπάθεια. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Όμως νομίζω ότι το πρώτο θετικό είναι ότι επιτέλους η ΧΑ δεν είναι στην τρίτη θέση και αυτό μας γεμίζει όλους με αισιοδοξία. Φαίνεται ότι η δουλειά που κάνουμε έχει θετική ανταπόκριση, αυτό το βλέπουμε σε όλες τις περιοδείες που κάνουμε. Γυρίζω όλη την Ελλάδα, θέλω να είμαι κοντά στον κόσμο, να μιλώ μαζί του. Θέλουμε η προσπάθεια που κάνουμε να είναι ένα κίνημα βάσης, δεν θέλουμε να μείνουμε σε συνεννοήσεις κορυφής. Το θέμα δεν είναι να συνεννοηθούμε ο Σταύρος (Θεοδωράκης) και εγώ, ο Θανάσης (Θεοχαρόπουλος) και εγώ, ο Γιάννης (Τούντας) και εγώ.

Είμαστε έτοιμοι για εκλογές, το θέμα είναι αν τις χρειάζεται η χώρα

Δεν μπορούμε να συζητάμε σαν να βρισκόμαστε υπό ιδανικές συνθήκες. Βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες. Δεν μπορούμε να βρεθούμε ξανά στο μάτι του κυκλώνα. Για λόγους ανάγκης πρέπει να υπάρχει συνεννόηση των δύο πρώτων κομμάτων. Δεν θα τους αφήσουμε ξανά να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εσείς θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες του για το που έφερε τη χώρα; Δεν πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του ο ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει το μνημόνιο που συμφώνησε και έφερε; Δεν πρέπει να γίνουν εκλογές πριν η χώρα βρεθεί σε στέρεο έδαφος. Δεν μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου. Είμαστε έτοιμοι για εκλογές, δεν τις φοβόμαστε. Το θέμα είναι αν τις χρειάζεται η χώρα, το θέμα είναι τι συμφέρει αυτή τη στιγμή τη χώρα. Η χώρα δεν μπορεί να βρεθεί ξανά μπροστά σε αστάθεια, αβεβαιότητα, να μεγαλώσει κι άλλο ο λογαριασμός για τον ελληνικό λαό. Αυτό που χρειάζεται είναι ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κυβέρνηση ισχυρή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, για να βγάλει οριστικά τη χώρα από τα μνημόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ισχύει ότι σας πίεσε ο κ. Σουλτς να συμμετέχετε στην κυβέρνηση;

Ποτέ ο κ. Σουλτς δεν μας πίεσε να συμμετάσχουμε σε αυτή την κυβέρνηση. Ποτέ.

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού