Γεννηματά: Εθνικό σχέδιο διασποράς των προσφύγων

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
553

Στο προσφυγικό και στην άτυπη δομή φιλοξενίας του Ελληνικού αναφέρθηκαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και οι δήμαρχοι Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, σε συνάντηση που είχαν, ενώ στη συνέχεια το ΑΠΕ-ΜΠΕ επισκέφθηκε την αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου και μίλησε με εθελοντές της οργάνωσης “Fair Planet”.

Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το προσφυγικό άσκησε η κ. Γεννηματά. Οι δήμαρχοι από τη μεριά τους χαρακτήρισαν “απαράδεκτη” την κατάσταση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, και ζήτησαν να κλείσει η δομή, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη για την υγεία των προσφύγων και των άλλων κατοίκων. Τα μέλη της οργάνωσης “Fair Planet” που δραστηριοποιείται εκεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απάντησαν στις αιτιάσεις των δημάρχων λέγοντας πως η εικόνα που προβάλλεται για την προσωρινή δομή φιλοξενίας του Ελληνικού είναι υπερβολική και αποτελεί «αντικείμενο παραπληροφόρησης από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Οργανωμένο εθνικό σχέδιο διασποράς των προσφύγων και διευκόλυνση των ανθρώπων που θέλουν να φύγουν ζήτησε από την κυβέρνηση η κ. Γεννηματά, ενώ ανέφερε πως «οι ανεπάρκειες της κυβέρνησης δίνουν άλλοθι για την Ευρώπη, που δεν θέλει να πάρει έγκαιρα αποφάσεις για την προσφυγική κρίση». Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ μαζί με τους δημάρχους ζήτησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ να αποσαφηνίσει «τι εννοεί για κίνδυνο της δημόσιας υγείας, και αν υπάρχει, ποιος είναι ο σχεδιασμός που προβλέπεται».

Τα μέλη της οργάνωσης “Fair Planet”, Γιώργος Καραμπέτσος, παθολόγος, Εβίτα Καραμπέτσου, νοσηλεύτρια, και Ναυσικά Θεοτοκά, διοικητικό στέλεχος, μιας πιστοποιημένης ομάδας όπου με την οργάνωση Waha έχει αναλάβει την πρωινή βάρδια στα ιατρεία του πρώην αεροδρομίου, εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «οι αναφορές που γίνονται τις τελευταίες ημέρες εστιάζουν στο κτίριο αφίξεων, παίρνοντας το νούμερο και των τριών καταυλισμών, δηλαδή και του χόκεϊ και του μπέιζμπολ. Και στους τρεις χώρους μαζί διαμένουν 6.000 άνθρωποι, ενώ στην αίθουσα αφίξεων 1.500». Αναγνωρίζουν πως οι συνθήκες υγιεινής είναι περιορισμένες, εφόσον ο κόσμος είναι πολύς, από την άλλη, οι χώροι είναι καθαροί, υπάρχουν κάποιες υποδομές, ντους και τουαλέτες, και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού