Βερολίνο: Το κλείσιμο της Βαλκανικής Διαδρομής δεν πρέπει να επιβαρύνει την Ελλάδα

«Κάθε κράτος πρέπει να φυλάσσει τα σύνορά του σύμφωνα με τα διεθνή νομικά στάνταρντ -αυτή είναι μια απαίτηση που αφορά κάθε κράτος», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμπεριφορά της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα, αρνήθηκε ωστόσο να αξιολογήσει συγκεκριμένες ενέργειες. Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της Βαλκανικής Διαδρομής, επισήμανε ότι αποτελούσε στόχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά όχι κατά τρόπο, ο οποίος θα ελαφρύνει το βάρος άλλων χωρών, επιβαρύνοντας την Ελλάδα.

«Άκουσα σήμερα το πρωί ότι πολλοί πρόσφυγες φεύγουν από την Ειδομένη. Αυτό αντιστοιχεί σε αυτό που λένε συνεχώς η γερμανική και άλλες κυβερνήσεις: Πηγαίνετε εκεί όπου η ελληνική κυβέρνηση -και με ευρωπαϊκή στήριξη- σας προσφέρει καλύτερες και ασφαλέστερες δυνατότητες στέγασης. Ο προσωρινός καταυλισμός της Ειδομένης προφανώς δεν είναι δρόμος που οδηγεί επιτυχώς στην Ευρώπη. Εάν, λοιπόν, επιπλέον άνθρωποι το υιοθετούν αυτό, είναι καλό», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του πρωθυπουργού της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο, περί μετακίνησης προσφύγων κατευθείαν από την Ειδομένη προς το συγκεκριμένο κρατίδιο, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Ευρωπαίους εταίρους να πάρουν πρόσφυγες από την Ειδομένη. «Αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τον εαυτό της ικανό να φροντίσει επαρκώς τους πρόσφυγες. Λαμβάνει για αυτό βοήθεια από την ΕΕ, με προσωπικό και υλικό», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Βαλκανική Διαδρομή, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το κλείσιμό της αποτελούσε στόχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά διευκρίνισε ότι «για μας το θέμα ήταν πάντα αυτό να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος, ένα μέλος της Σένγκεν, συγκεκριμένα η Ελλάδα και άλλοι να ελαφρύνουν τα βάρη τους». Τόνισε για μία ακόμη φορά ότι είναι απαραίτητη μια μόνιμη λύση που θα περιλαμβάνει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και, υπό αυτή την έννοια, η συμφωνία που έκανε η ΕΕ με την Τουρκία είναι ένας δρόμος προς μια τέτοια μόνιμη λύση, στην οποία ερχόμαστε πιο κοντά με την εφαρμογή της».

Πρόοδος στις επαναπροωθήσεις

Οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία προς άλλες χώρες αυξήθηκαν κατά 60% και πλέον το διάστημα μεταξύ 2014 και 2015 και τείνουν σε μια περαιτέρω αύξηση το 2016, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπο που εξέδωσε.

Το 2015, 22.369 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν στα σύνορα έναντι 13.851 το 2014, ήτοι μια άνοδος της τάξης του 62% ενώ τους δύο πρώτους μήνες του έτους 2016, ο αριθμός είναι διπλάσιος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους κι ανέρχεται σε ένα σύνολο σχεδόν 4.500 ανθρώπων.

Ο εκπρόσωπος τύπου της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γερμανία θα καταγράψει «καλύτερες επιδόσεις» σε αυτό το θέμα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες που δείχνουν να επιλέγουν εκούσια την επιστροφή στις χώρες τους με τη βοήθεια προγραμμάτων που εφαρμόζονται στη Γερμανία, είναι ολοένα και περισσότεροι, επισημαίνει η γερμανική κυβέρνηση.

Το 2014, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 13.574 έναντι 37.200 το 2015 και το διάστημα Ιανουαρίου Μαρτίου του 2016 14.095.

You may also like

Νέα επίθεση Τραμπ κατά μελών του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου