Βενιζέλος: ριζική ανανέωση ο σταυρός

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
191

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές στην εκλογή των ευρωβουλευτών

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο περιθώριο του οποίου κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών.

Αναλυτικά, η απάντηση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης:

Δημοσιογράφος: Σχετικά με την απόφαση που λάβατε χθες για το ευρωψηφοδέλτιο, να υπάρχει σταυρός προτίμησης. Πώς φτάσατε σε αυτή την απόφαση;

Ευ. Βενιζέλος: Έχουν διατυπωθεί πολλές ιδέες για θεσμικές αλλαγές που αφορούν τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πολιτική συμμετοχή των πολιτών, να αναβαθμιστεί το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας, να καλυφθούν κενά που υπάρχουν στη δημοκρατική λειτουργία των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, να σταματήσουν οι δίκαιες και εύλογες κριτικές σε σχέση με το λεγόμενο διορισμό των ευρωβουλευτών από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Άρα χρειαζόμαστε ένα κίνητρο συμμετοχής και ένα στοιχείο αυξημένης αξιοπιστίας της όλης διαδικασίας. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό που συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό -να διπλασιαστεί ο αριθμός των υποψηφίων και να υπάρξει σταυρός προτίμησης- δίνει πραγματικά κίνητρο στην ελληνική κοινωνία. Επιτρέπει να εκπροσωπηθούν στα ψηφοδέλτια οι πάντες, όλες οι περιφέρειες, όλες οι ηλικίες, όλες οι γενιές, όλες οι κοινωνικές δυνάμεις, οι απόδημοι Έλληνες, επιστήμονες, άνεργοι, ο επιχειρηματικός κόσμος, ο κόσμος της εργασίας, η διανόηση, τα πανεπιστήμια. Ο καθένας θα απευθυνθεί στην περιοχή του και στην κοινωνική ομάδα με την οποία συνδέεται.

Και βεβαίως ο σταυρός προτίμησης είναι ένα αναγκαστικό μέσο που ο πολίτης το θέλει όσο ακόμα δεν έχουν εμπεδωθεί εσωκομματικές διαδικασίες αναμφισβήτητες και κοινές για όλα τα κόμματα. Γιατί αλλιώς θα είχαμε πολύ μεγάλες εσωτερικές ανισότητες λόγω των διαφορετικών πρακτικών που ακολουθούν τα κόμματα ενώ τελικά όλα θα πρέπει να κρίνονται με ίδια κριτήρια από τον ελληνικό λαό γιατί όλα απευθύνονται στον ελληνικό λαό

Δημοσιογράφος: Συζητήσατε το ενδεχόμενο ορίων θητειών εκλογής;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πάντα στο τραπέζι και ειδικά για τους Ευρωβουλευτές που έχουν πενταετή θητεία, αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα μπορεί να συζητηθεί.

Δημοσιογράφος: Μια εκλογική περιφέρεια θα υπάρχει;

Ευ. Βενιζέλος: Μια εκλογική περιφέρεια γιατί εάν αυξηθούν οι εκλογικές περιφέρειες, ακυρώνεται ο αναλογικός χαρακτήρας της εκλογής. Το σύστημα είναι αναλογικό στις ευρωεκλογές και πρέπει να είναι, γιατί δεν υπάρχει ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας και λόγω αριθμητικής αλλά και λόγω γεωμετρίας, επειδή υπάρχει μια περιφέρεια.

Δημοσιογράφος: Κύριε Αντιπρόεδρε, ακούγεται ότι το κάνατε για να περιορίσετε μια μεγάλη ήττα, τουλάχιστον αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Ευ. Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ό,τι και να κάνουμε η ήττα είναι δεδομένη. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, αυτό θα το πει ο ελληνικός λαός. Το θέμα είναι αν ως θεσμική αλλαγή, αυτό είναι κάτι σωστό, θετικό. Έχω την εντύπωση ότι δεν υπήρξε καμία αντίρρηση από κανέναν κόμμα. Ακόμη και όσα κόμματα εξεπλάγησαν και ασκούν κριτική επειδή είναι έκπληκτοι, αποδέχονται επί τής ουσίας την αλλαγή. Πώς μπορεί ν’ αντικρούσει κανείς μια αλλαγή η οποία είναι τόσο λογική, τόσο απλή και τόσο δημοκρατική;

Δημοσιογράφος: Μια διευκρίνιση: Είπατε ότι μπορεί να υπάρξει ένα όριο στις θητείες.

Ευ. Βενιζέλος: Με ρώτησε ο συνάδελφός σας εάν θεωρητικά μπορεί να θεσπιστεί όριο στις θητείες των Ευρωβουλευτών. Αυτό είναι μια συζήτηση, για τα όρια θητειών, που γίνεται πάντα στην Ελλάδα. Τώρα το θέμα δεν είναι να θεσπιστεί όριο, το θέμα είναι να υπάρξει πραγματική ανανέωση. Δε χρειάζεται κανέναν θεσμικό όριο για να υπάρξει ριζική ανανέωση. Τα κόμματα και ο λαός μπορούν να κάνουν ριζική ανανέωση.

You may also like

ΣΥΡΙΖΑ: Μια ιστορική δημοκρατική τομή Ο «Κλεισθένης Ι»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «Με την