Βενιζέλος: «Οι εταίροι κινούνται πλέον ερήμην της Ελλάδος»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
447

“Ήταν μύθος και η τεχνική διαπραγμάτευση και η πολιτική διαπραγμάτευση» εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ .

«Η κυβέρνηση στη πραγματικότητα δε διαπραγματεύεται. Ενώ τρώει χρόνο νομίζει ότι κερδίζει χρόνο. Εάν κάνει κάποια διαπραγμάτευση αυτή είναι η εσωτερική, εσωκομματική διαπραγμάτευση, εδώ στην Αθήνα, με τους βουλευτές και τα στελέχη της και τις τάσεις που υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα. Δεν κάνει διαπραγμάτευση με τους εταίρους» υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

«Οι εταίροι κινούνται πλέον ερήμην της Ελλάδος και επίσης φαίνεται ότι δεν έχει γίνει καμία σοβαρή τεχνική συζήτηση, γιατί χθες, ο κ. Τσίπρας και οι συνοδοί του βρέθηκαν αντιμέτωποι με τεχνικού χαρακτήρα προτάσεις και κείμενα που θα έπρεπε να έχουν φτάσει ώριμα στο επίπεδο του πρωθυπουργού, στο επίπεδο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Eurogroup».

«Δεν υπάρχει εντολή ρήξης»

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, πρόκειται «δυστυχώς για απόδειξη μιας πολιτικής αυταπάτης και ταυτόχρονα πολιτικής απάτης. Όλα όσα ελέχθησαν προεκλογικά, όλα όσα λεγόντουσαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια περί δήθεν εναλλακτικής πολιτικής, ριζοσπαστικής, που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε καλύτερες λύσεις απεδείχθησαν ψευδή. Στην καλύτερη περίπτωση απεδείχθησαν ψευδαισθήσεις. Άρα για κάποιους αυτό ήταν μια αυταπάτη, αλλά για κάποιους που ήξεραν ή που όφειλαν να ξέρουν είναι μια ωμή απάτη σε βάρος του εκλογικού σώματος που άκουσε ψέματα και ψήφισε ψέματα. Αυτό δημιουργεί μια βαθιά κρίση νομιμοποίησης. Δημιουργεί κρίση νομιμοποίησης ό,τι και να συμβεί. Δεν υπάρχει εντολή ρήξης. Η μεγάλη πλειοψηφία θέλει παραμονή στο ευρώ, θέλει έναν καλό συμβιβασμό, θέλει καλύτερη εξέλιξη από αυτή που θα είχαμε, αλλά βέβαια πάμε σε πολύ χειρότερη. Θα έχουμε και κρίση νομιμοποίησης φυσικά εάν αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση είπε προεκλογικά ψέματα και εφαρμόζει την πολιτική που κατάγγειλε και γλείφει εκεί που έφτυνε».

Όχι σε εκλογές

Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι δεν θέλει εκλογές . «Ούτε το μικρό κοινοβουλευτικά και εκλογικά ΠΑΣΟΚ θα θέσει ζήτημα αμφισβήτησης της Βουλής ή αμφισβήτησης της κυβέρνησης. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση αυτή την στιγμή δεν έχει πολιτική γραμμή. Δεν έχει στρατηγική. Πάντα έλεγα ότι έχει εγκλωβιστεί στρατηγικά, ενώ δείχνει πανίσχυρη. Φαινομενικά λέει ότι έχει αυτοπεποίθηση, ισχύ, σχέδιο. Δεν έχει τίποτα. Δεν μπορεί να πάει ούτε σε εντολή ούτε σε ρήξη γιατί δεν έχει εντολή ρήξης, ούτε σε έναν συμβιβασμό γιατί δεν έχει πλειοψηφία συμβιβασμού. Εάν αποκτήσει πλειοψηφία συμβιβασμού θα είναι πλειοψηφία προσχώρησης στην πολιτική μας. Και αυτό συνιστά για μας μια δικαίωση. Η δικαίωση –και συγγνώμη που το λέω αυτό, αλλά έτσι είναι η ιστορική αλήθεια- θα έρθει οπωσδήποτε. Εμείς θέλουμε να έρθει μέσα από την προσχώρηση στην πολιτική μας. Μέσα από την αναδρομική παραδοχή ότι δεν υπήρχε άλλη καλύτερη και ασφαλέστερη λύση. Δεν θέλουμε να έρθει μέσα από μια καταστροφή. Δεν θέλουμε να έρθει μέσα από την ταπείνωση της χώρας. Μέσα από την απώλεια του εθνικού κεκτημένου. Γιατί οι Έλληνες υπέστησαν πολλές θυσίες. Θα ήταν τραγικό τώρα που ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από το μνημόνιο και να περάσουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή, να επανέλθουμε στις αγορές, ν’ ανακτήσουμε την ισοτιμία μας, (θα ήταν τραγικό) τώρα να γυρίσουμε, όχι στο 2009 αλλά πολύ πίσω από το 2009 και να τα ξαναπεράσουμε όλα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Δηλαδή, ενώ υπέστημεν την εσωτερική υποτίμηση λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής, τώρα να υποστούμε και τη νομισματική υποτίμηση την εξωτερική».

Πηγή: ΑΜΠΕ

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού