Βενιζέλος: Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσει αυτή η ατέρμονη συζήτηση σχετικά με την ικανότητά μας

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
474

Συνέντευξη Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο αγγλόφωνο κανάλι του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου France 24

«Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, τώρα είμαστε για πρώτη φορά σε θέση να δείξουμε προς τους εταίρους μας το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού μας. Αυτή είναι μια πολύ θετική ένδειξη, όχι μόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και για τη νέα κατάσταση της πραγματικής ελληνικής οικονομίας. Το κρίσιμο σημείο δεν είναι μόνο η δημοσιονομική κατάσταση, αλλά και το μέγεθος της οικονομίας μας, καθώς και η ικανότητα της κοινωνίας μας να οργανώσει το μέλλον μετά την κρίση» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο France24 και πρόσθεσε: «είναι πολύ σημαντικό να σταματήσει αυτή η ατέρμονη συζήτηση σχετικά με την ικανότητά μας, την προθυμία μας, γιατί τώρα έχουμε να επιδείξουμε αριθμούς. Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το πρώτο σημείο προς την επαλήθευση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους μας και αυτή η επαλήθευση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι η προϋπόθεση για να γίνει το επόμενο βήμα προς τις αγορές».

Απαντώντας σχετικά με τα επόμενα βήματα, «η άλλη όψη αυτής της πολύ μεγάλης και ιστορικής επιχείρησης είναι η ριζική αναπροσαρμογή του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το χρέος μας δεν είναι μόνο μια αναλογία σε σχέση με το ΑΕΠ μας, αλλά είναι, επίσης, μια πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ της δυνατότητάς μας να αποπληρώσουμε το ετήσιο κόστος και της αντίδρασης της αγοράς» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, καθώς «το ελληνικό δημόσιο χρέος χαρακτηρίζεται από πολύ «φιλική» διάρκεια. Μιλάμε για το δημόσιο χρέος για 30 χρόνια. Έχουμε εξαιρετικούς μέσους όρους επιτοκίων, έχουμε μια πολύ σημαντική περίοδο χάριτος, έχουμε άριστες ωριμάνσεις και, πρώτα από όλα, έχουμε ένα πολύ χαμηλό, πλέον, ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μας. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι περισσότερο βιώσιμο από άλλα χρέη σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτή είναι η προσέγγιση και η πρόταση, όχι της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά του κ. Klaus Regling, του επικεφαλής, του διευθύνοντος συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση, αλλά και την τεχνική ικανότητα της χώρας μας να επιβεβαιώσει και, επίσης, να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους μας», υπενθύμισε.

Ερωτώμενος αναφορικά με την παρουσία και τη λειτουργία της τρόικας, «σεβόμαστε πλήρως τους θεσμικούς εταίρους μας• την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Όμως, η συμμετοχή του ΔΝΤ ως θεσμικού παράγοντα στην ευρωπαϊκή διαδικασία είναι κάτι νέο. Είναι μια ένδειξη δυσπιστίας ως προς την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενεργήσει. Επίσης, η τρόικα, όχι ως θεσμική οντότητα, αλλά ως πολιτικός εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πρέπει να παρουσιάσει κάποιες εκθέσεις, όχι μόνο στις κυβερνήσεις, αλλά και ενώπιον του Κοινοβουλίου» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας: «σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωπαϊκής μας παράδοσης, το Κοινοβούλιο είναι πάντα ο ανώτατος θεσμός, ο θεσμός με την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμότητα. Αλλά σεβόμαστε τις κοινές προσπάθειές μας με τους υπεύθυνους της τρόικας. Βρισκόμαστε εδώ τώρα, σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της ιστορικής προσπάθειάς μας να ξεπεράσουμε την κρίση».

«Δεν είναι δυνατόν η νέα ευρωπαϊκή γενιά να αποδεχθεί ότι η Ευρώπη, ως έννοια, είναι μόνο η πολιτική λιτότητας και η ανεργία. Είναι απολύτως σημαντικό να υπάρχει διάλογος μεταξύ των πολιτικών εταίρων, όχι σε πολιτική βάση, αλλά πάντα στην πολύ συγκεκριμένη βάση των αριθμών, με την απαραίτητη, όμως, ικανότητα να λαμβάνονται υπόψη και οι άλλες διαστάσεις της κατάστασης• η κοινωνική διάσταση, η δημοκρατική διάσταση και, επίσης, η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Κι αυτό επειδή η εθνική οικονομία, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι μόνο ο χρηματοοικονομικός τομέας. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τη λεγόμενη πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους πραγματικούς, απλούς ανθρώπους» σχολίασε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος απαρίθμησε τους στόχους της ελληνικής Προεδρίας, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε μια διάκριση μεταξύ των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας και των εθνικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησής μας και του έθνους μας. Για εμάς, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να παρουσιάσει, πρώτα από όλα, μια νέα ευρωπαϊκή αφήγηση για το μέλλον, μια κοινή ευρωπαϊκή αφήγηση, πιο ελκυστική». «Σε εθνικό επίπεδο, η προφανής προτεραιότητα είναι να οργανώσει τη ζωή μετά την κρίση και το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η οριστικοποίηση και η επίσημη επιβεβαίωση της φυσικής προσαρμογής και της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, είναι η αναδιοργάνωση, η λεγόμενη εθνική ελπίδα για το μέλλον. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο για εμάς», κατέληξε.

You may also like

Υπογράφεται η συμφωνία για 18 Rafale από τη Γαλλία

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού